900 de străini au venit la muncă în România în ultimele două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70% din aceştia lucrează în construcţii, domeniu în care se înregistrează în ţara noastră cel mai mare deficit al forţei de muncă Deficitul puternic de forţă de muncă din

Peste 70% din aceştia lucrează în construcţii, domeniu în care se înregistrează în ţara noastră cel mai mare deficit al forţei de muncă

Deficitul puternic de forţă de muncă din domeniul construcţiilor începe să fie ameliorat din "import". Cererea de locuri de muncă venită în ultima perioadă din partea străinilor din ţări non-UE este foarte mare, neaşteptată chiar şi din partea autorităţilor.

Din 27 iunie 2007 şi până în prezent au fost eliberate 900 de autorizaţii de muncă pentru cetăţeni străini din state terţe (n.r.- ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene). Majoritatea acestora, adică mai mult de 70% sunt în construcţii", a declarat pentru "Adevărul", Iulia Nastasia, şeful Serviciului Reglementarea Admisiei şi Şederii în scop de Muncă din cadrul Oficiului Român pentru Emigrări.

Potrivit acesteia, cei mai mulţi muncitori străini vin din ţări precum Turcia, China sau Modova. "Cei mai mulţi muncitori străini vin pe obiectivele mari aflate în desfăşurare, din construcţii. Creşte totodată şi numărul străinilor care solicită detaşarea în România", a mai precizat Nastasia, care a apreciat că majorarea cererii de locuri de muncă din partea străinilor are loc şi pe fondul reducerii etapelor de autorizare.

" Modificarea legii în iunie anul trecut, în sensul eliminării a două dintre etapele pe care angajatorii şi angajaţii trebuiau să le parcurgă, precum şi reducerea termenului de obţinere a vizei de intrare în România, de la 30 de zile la doar 7 zile, au dus la creşterea cererii de locuri de muncă din partea cetăţenilor străini", a explicat Nastasia.

Chiar şi în aceste condiţii, oamenii de afaceri spun că autorizarea în muncă a cetăţenilor străini este încă greoaie, autorităţile impunând condiţii ce nu se justifică. " Se cer la dosarul muncitorilor CV-ul sau locul în schemă. Sunt bariere absurde, pe care ar trebui să le evităm", spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Şcolile de profil, necăutate

Piaţa autohtonă a construcţiilor înregistrează în acest moment un deficit de aproximativ 150.000 de persoane. Deşi statul a luat măsuri pentru calificarea unui număr mai mare persoane în acest domeniu, prin suplimentarea locurilor din şcolile de artă şi meserii, construcţiile se află însă doar pe locul patru în topul preferinţelor elevilor. Din cele 10.700 de locuri din învăţământul postliceal, oferite la sesiunea de admitere din iulie, 20% au fost în domeniul construcţiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite