“De trei ori mai mulţi străini vor putea vota în alegerile europene” - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Cei 140 de copii români care locuiesc în El Gallinero vor avea o şcoală”, scrie “ABC”. În cartierul El Gallinero, improvizat de ţiganii de naţionalitate română, locuiesc 140 de

“Cei 140 de copii români care locuiesc în El Gallinero vor avea o şcoală”, scrie “ABC”.

În cartierul El Gallinero, improvizat de ţiganii de naţionalitate română, locuiesc 140 de copii care nu au posibilitatea de a merge la o şcoală. Pentru aceştia, primăria din Madrid s-a gândit la o soluţie ca din 20 octombrie fie deschis un centru educativ special pentru ei. Ce va fi mai dificil pentru autorităţi este să-i convingă pe părinţi să-şi lase copiii să meargă la şcoală.

“De trei ori mai mulţi străini vor putea vota în alegerile europene”, titrează “El Pais”.
 
Articolul vorbeşte despre cele aproximativ 1,9 milioane de persoane de alte naţionalităţi decât cea spaniolă şi care sunt cetăţeni ai Uniunii Europene care locuiesc în Spania. Aceştia vor avea ocazia să voteze în următoarele alegeri pentru Parlamentul European. Numărul acestora este cu 700.000 mai mare decât acum un an. Dintre cetăţenii comunitari care locuiesc în Spania, cei mai mulţi care au vârstă pentru a vota în alegerile pentru Parlamentul Europei sunt românii, cu 651.311 de persoane.

“Autobuzul locurilor de muncă îi va ajuta pe noii locuitori ai Madridului“, informează “Madrid Diario”.

Autobuzul va fi prezent, în următoarele două luni, în cele 32 de municipii din comunitatea Madrid cu scopul de a-i orienta din punct de vedere profesional pe lcuitorii din respectivele zone. Acţiunea a fost lansată de Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania, în colaborare cu Casa de Economii Mediteraneo. Deocamdată, majoritatea persoanlor care s-au apropiat de autobuz au fost imigranţi şi străini, mulţi dintre ei de naţionalitate română, care au rămas fără un loc de muncă.

“Numărul imigranţilor din Ţara Bascilor a crescut cu 60% în trei ani”
, publică “Diario Vasco”.

Dacă în 2005, în Ţara Bascilor locuiau 72.894 străini, la data de 1 ianuarie 2008, numărul acestora crescuse la 116.650 de persoane. Dintre imigranţi, cei mai mulţi sunt de naţionalitate română, şi anume 12.837 de persoane, ceea ce reprezintă 11% din străini. Numărul românilor care locuiesc în această zonă a crescut cu 47,4% între 2007 şi 2008.

“Madridul crede că Zapatero ar trebui să combată imigraţia ilegală, în loc să lanseze mesaje contradictorii referitoare la cea legală”
, scrie “Europa Press”.

Consilierul pentru Imigraţie din Comunitatea Madrid, Javier Fernandez Lasketty, a declarat, într-o conferinţă de presă că preşedintele guvernului, Luis Rodriguez Zapatero, ar face mai bine să combată imigraţia ilegală din Spania, în loc să lanseze semnale contradictorii referitoare la imigranţii legali. Lasketty spune că nu este de acord cu propunerea de a se reduce numărul de angajaţi din alte ţări europene, deoarece, deocamdată, acesta a fost singurul val migrator care a putut fi controlat. De asemenea, el subliniază că guvernul ar trebui să se preocupe de imigranţii care intră ilegal în ţară, şi nu de cei care au deja drept de muncă şi rezidenţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite