În acest an, statul va putea garanta credite de 1,15 miliarde de lei, contractate de firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va putea garanta, în 2007, împrumuturi interne contractate de agenţi economici, în limita sumei de 1,15 miliarde de lei, se arată în nota de fundamentare

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va putea garanta, în 2007, împrumuturi interne contractate de agenţi economici, în limita sumei de 1,15 miliarde de lei, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei privind aprobarea plafonului de îndatorare publică a României pentru acest an. Potrivit acesteia, Finanţele va acorda garanţii de până la 50 milioane de lei şi autorităţilor administraţiei publice locale care, la rândul lor, vor putea contracta direct sau garanta împrumuri interne de până la 5,05 miliarde de lei.

În acest an, MFP va refinanţa titluri de stat de peste 1,2 miliarde de lei şi va aloca, din surse interne, 6,7 miliarde de lei pentru finanţarea deficitului bugetului general consolidat. Pentru 2007, plafonul de îndatorare publică internă a fost stabilit la 19 miliarde de lei, cu aproximativ 10 miliarde de lei mai mult faţă de anul trecut. Acest plafon reprezintă suma maximă a împrumuturilor interne pe care le pot contracta şi garanta autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pe o perioadă de un an. Plafonul de îndatorare publică externă a fost stabilit pentru acest an la 4,4 miliarde de euro, cu 100 milioane de euro mai mult comparativ cu 2006. Ministerul Finanţelor precizează că, ţinând cont de evoluţia economiei româneşti, statul român ar avea capacitatea să angajeze un volum de împrumuturi externe de opt ori mai mare, de respectiv 33,6 miliarde de euro.

Potrivit MFP, la sfârşitul anului trecut, valoarea împrumuturilor externe pe termen mediu sau lung contractate şi/sau garantate de stat era de 20,8 miliarde de euro. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) avea la sfârşitul anului trecut de recuperat de la 20 de societăţi peste 772 milioane de dolari. Această sumă a fost plătită, în perioada 1996-2006, de MFP, în calitate de garant al împrumuturilor externe contractate de firmele respective.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite