Cine sunt "spionii" din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre muncitori va da în judecată firma românească prin care s-a angajat Scandalul creat de arestarea celor doi muncitori români în Irak a dat naştere mai multor controverse,

Unul dintre muncitori va da în judecată firma românească prin care s-a angajat

Scandalul creat de arestarea celor doi muncitori români în Irak a dat naştere mai multor controverse, existând chiar bănuiala că aceştia ar fi spioni sub acoperire. Reporterii ziarului Adevărul au plecat, încă de marţi, către Topliţa şi Galaţi, pentru a afla totul despre trecutul lui Adrian Gânceanu şi Nelu Ilie.

Supoziţiile vehiculate prin unele canale media, de către diverşi comentatori, conform cărora Adrian Gânceanu ar fi fost agent acoperit al Serviciului de Informaţii Externe sau al altor servicii secrete, par speculaţii lipsite de orice fundament, dacă se ia în calcul pregătirea lui Gânceanu. Conform mărturiilor localnicilor, omul este un simplu tâmplar, care s-a ocupat de mic cu prelucrarea lemnului, ocupaţie preponderentă în Topliţa. De altfel, orăşelul din Harghita trăieşte exclusiv din turism şi exploatarea forestieră a pădurilor din apropiere. Casa în care locuieşte Adrian Gânceanu, împreună cu mama sa, este o locuinţă modestă, cu două camere. A fost construită de tatăl lui Gânceanu, Gheorghe, pe strada Cascadei, la numărul 6, la câţiva metri de calea ferată. Zona este situată pe un drum neasfaltat, aproape de ieşirea oraşului - un cartier sărac, unde locuiesc cei mai amărâţi din urbe. Nu există nici măcar canalizare sau apă curentă, iar singurul drum de acces este străbătut mai mult de căruţe. Gânceanu a fost mult timp plecat la muncă în Ungaria, acolo unde a învăţat cât de cât limba engleză şi şi-a perfecţionat limba maghiară. Până să devină "vedetă", el era aproape un necunoscut în oraş. "Un băiat liniştit, care nu a creat niciodată probleme nimănui", ne-au spus localnicii.

"Spionul" din Topliţa, protagonistul unui maraton mediatic

Adrian Gânceanu a ajuns în casa lui din Topliţa în cursul nopţii de marţi spre miercuri. "Spionul" reţinut de americani în Irak nu părea deloc obosit după perioada de detenţie şi nici după drumul lung, din Bagdad la Cluj şi de la Cluj la Topliţa. Încă din prima zi de la întoarcerea acasă, Adrian Gânceanu a început "maratonul mediatic", la ora 10.00 dimineaţa, cu un interviu pe larg transmis în direct din faţa casei sale, de către Realitatea TV. "Am filmat pentru nepoţii mei, să le arăt peste 20 de ani ce se întâmpla acolo", a explicat tâmplarul motivul care a stat la originea incidentului. Gânceanu a admis că a făcut o greşeală şi a declarat că îi pare rău că ministrul de externe a fost demis din pricina asta. El a mai spus că va da în judecată firma angajatoare pentru că nu a primit niciun act oficial prin care să i se aducă la cunoştinţă motivul reţinerii şi i-a sfătuit pe români să nu se ducă în Irak. Două ore mai târziu, după ce a terminat cu Realitatea TV, Gânceanu a fost subiectul unei echipe a TVR.

"Pionul" Nelu Ilie , ştirb şi cu mâna tremurândă

"Pionul" Nelu Ilie a ajuns marţi noaptea în Galaţi. Adică acasă. La 12 fără câteva minute a coborât încet din maşina surorii sale şi, cu pasul greoi, a urcat până la etajul doi al blocului unde locuiesc părinţii lui. Avea aerul unui războinic epuizat, deşi lupta sa din Irak ar fi trebuit să se dea doar cu maşinile unei fabrici de îmbuteliere. Ajuns în apartamentul înghesuit şi, în plus, ticsit cu jurnalişti şi camere de filmat, răceala arătată cu câteva ore înainte pe Aeroportul Militar Otopeni,
l-a lăsat.

I-a trecut o mână pe după umeri tatălui, de 72 de ani, şi nu i-a dat drumul până la finalul interviului. Degetele lui Nelu tremurau pe spinarea bătrânului. Înfrunta camerele calm, vorbind cumpătat şi fluent. "Toţi muncitorii făceau fotografii şi filmau în bază. Mai făcusem şi eu poze cu americanii şi cu maşinile lor", a vorbit Nelu Ilie, lăsând să se întrevadă cei câţiva dinţi lipsă.

Armata la Transmisiuni, serviciul la Sidex

Cu câteva ore înainte de sosirea lui Nelu, nea Vasile a povestit câte ceva din viaţa fiului: "S-a născut pe 28 iulie 1966. A făcut Liceul 3 din Galaţi, iar, după ce l-a terminat, l-am luat să lucreze cu mine, la Sidex. În "86 s-a dus în armată, pe care a făcut-o la Iaşi, la Transmisiuni. În "87 a intrat la Facultatea de Metalurgie. Din păcate, în anul IV s-a încurcat cu nişte restanţe şi nu şi-a luat licenţa. În "89 s-a însurat cu actuala soţie, Renata, iar, după nuntă, a plecat la socri", şi-a amintit bătrânul Ilie, oftând. Nu-i poartă pică Renatei, chiar dacă i-a intentat divorţ lui Nelu. Totuşi, Vasile Ilie consideră că ea l-a trimis în Irak: "Renata avea nevoie de bani ca să-şi termine studiile, că a făcut Facultatea de Drept la particular. Numai ei îi trimitea bani, nouă nu", a spus bătrânul, însă fără reproş în glas. Acesta a mai povestit că Nelu a încercat să plece în străinătate pentru prima oară, imediat după revoluţie, însă a fost întors de la graniţa dintre Italia şi
Austria.

Pasionat de SF

La fel ca bătrânul Ilie, Danei nu i-a părut prea schimbat Nelu. "Mă aşteptam să-l văd ceva mai sleit de puteri, mai marcat", a spus Dana, adăugând că fratele ei a fost tot timpul o fire rece. "Nu se exterioriza, ne-a spus de plecarea în Irak cu două zile înainte", a precizat Dana Ilie. Întrebată despre limbajul parcă prea elevat a lui Nelu, ea a răspuns că acesta obişnuia să citească neîncetat mai ales cărţi SF. Ea a completat portretul fratelui, zicând că nu este amator de băuturi alcoolice şi că este un soţ fidel. "A încercat să facă şi nişte afaceri, dar nu a avut noroc. Şi-a deschis un bar pe care a fost nevoit să-l închidă şi mai apoi o firmă de amenajări interioare, la care treaba a mers prost din cauza angajaţilor neserioşi".

Angajat în Irak, prin ejobs

Cât despre "Ion" în sine, Nelu Ilie a acceptat să vorbească pentru Adevărul, ieri dimineaţă. El a confirmat că a lucrat la Combinatul Siderurgic din Galaţi, între 1985 şi 1994, şi că a încercat apoi să se lanseze în domeniul privat. De asemenea, Nelu Ilie ne-a relatat cum s-a angajat la firma care l-a dus în Irak: "Am văzut un anunţ pe Internet, pe ejobs, am fost la interviu, apoi mi-am făcut viza medicală şi alte acte şi am plecat". Despre firma care l-a angajat ca electrician, Nelu vorbise şi marţi noaptea şi nu de bine. "Acuz firma respectivă pentru că nu mi-a spus că nu avem voie să facem poze. Nici nu ne-a oferit un avocat pe timpul în care am fost reţinuţi de americani", şi-a amintit Nelu. "Cred totuşi că s-au simţit vinovaţi, şi din această cauză ne-au plătit salariul de 1.000 de euro şi pe perioada detenţiei". Acum speranţa lui se îndreaptă spre salvarea căsniciei. O altă luptă de om normal. Aşa cum se consideră.

Am filmat pentru nepoţii mei, să le arăt peste 20 de ani ce se întâmpla acolo
Adrian Gânceanu

Acuz firma respectivă pentru că nu mi-a spus că nu avem voie să facem poze
Nelu Ilie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite