Tot mai putine sperante legate de soarta celor 7.000 de turisti disparuti in urma cutremurului din Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Numai in Thailanda, circa 2.500 de turisti straini sunt inca dati disparuti * Marina SUA participa la operatiunile de cautare din Indonezia

La 8 zile de la producerea valurilor ucigase, cand bilantul pierderilor a atins 156.000 de morti, autoritatile nu mai au mari sperante privind gasirea unor supravietuitori, desi actiunile echipelor de la fata locului par sa fi devenit suficient de coerente pentru a face fata multitudinii de probleme cu care se confrunta tarile afectate de cutremur. In Thailanda, exista putin peste 5.000 de morti, dintre care 2.459 straini si 300 de cadavre greu de identificat. Circa 3.000-4.000 de persoane sunt inca date disparute, lista scurtandu-se treptat, pe masura ce a fost stabilita identitatea multor supravietuitori. Operatiunile de cautare s-au incheiat in insula Phi Phi, odata cu recuperarea ultimelor 60 de cadavre aflate in putrefactie, in timp ce in statiunea Khao Lak elefantii sunt inca folositi la cautarea oamenilor sub daramaturi. Politia thailandeza a interzis familiilor strainilor sa se apropie de zonele afectate de tsunami, inclusiv de templele budiste si moscheile transformate in morgi temporare. Masura a fost justificata prin nevoia ca expertii criminalisti sa poata preleva tesuturi care sa permita identificarea trupurilor pe baza ADN-ului si pentru a impiedica o eventuala contaminare a supravietuitorilor. Echipa de legisti, compusa din experti din 19 tari, considera ca multe cadavre vor ramane imposibil de identificat.
370 de turisti straini morti si 7.000 de disparuti
Confirmarea deceselor pentru cetatenii straini se face lent, discrepanta dintre cei 370 de turisti morti si cei peste 7.000 de disparuti, in majoritate europeni, fiind evidenta. Potrivit datelor comunicate de tarile din care provin turistii, cei mai multi morti sunt din Germania (60), Suedia (52) si Marea Britanie (40). Cei mai multi disparuti (2.1915) sunt suedezi, in urma lor aflandu-se germanii (1.000) si italienii (660). Norvegia are 980 de cetateni neinregistrati, Franta circa 560, iar Olanda - 470, insa multi cu sanse sa fi supravietuit. Moscova a afirmat ca nu poate intra in legatura cu aproximativ 50 de cetateni rusi din Thailanda. Despre 95 de elvetieni, MAE de la Berna a afirmat ca "practic nu mai exista nici o speranta" sa fie in viata, in timp ce alti 500 sunt neinregistrati in tarile lovite de tsunami. Austria a anuntat ca probabila moartea a 130 din totalul de 490 de disparuti.
Ajutoarele ajung la cei in nevoie
Incepand de ieri, ajutoarele au inceput sa fie distribuite intr-un ritm constant pana si in zonele care au fost practic rupte de lume mai bine de o saptamana in nordul insulei Sumatra. "90% din problemele noastre sunt in aceste regiuni, intrucat ele sunt cele mai izolate, iar pagubele au fost cele mai importante", a declarat Jan Egland, coordonatorul ajutorului de urgenta al ONU. Cu 94.000 de decese deja confirmate, Indonezia este tara cea mai afectata, alte mii de persoane fiind inca de negasit si cel mai probabil moarte. In plus, eforturile umanitare trebuie concentrate asupra a circa 1.000.000 de oameni care vor avea nevoie de alimente mai multe luni, considera oficialul ONU. Mai multe nave americane au debarcat peste 2.200 de puscasi marini americani in Indonezia, care participa de ieri la distribuirea de ajutoare, in vreme ce zeci de elicoptere ale Marinei SUA s-au alaturat eforturilor de cautare ale armatei indoneziene. O parte din aceste trupe sunt asteptate zilele urmatoare in Sri Lanka.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite