Nimic spectaculos pe piaţa de fuziuni şi achiziţii bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei achiziţii de câteva zeci de milioane de euro şi pure supoziţii sunt singurele mişcări din sistem 2008 se anunţa un an liniştit în ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile de

Trei achiziţii de câteva zeci de milioane de euro şi pure supoziţii sunt singurele mişcări din sistem

2008 se anunţa un an liniştit în ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile de pe piaţa financiar-bancară din România. Doar mici evenimente au animat piaţa, o parte din ele fiind doar la nivel declarativ.

Nici viitorul nu anunţă nimic spectaculos. "Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din domeniul financiar-bancar românesc este foarte mică. Nu cred că în viitor se va întâmpla ceva spectaculos", este de părere consultantul de investiţii Bogdan Baltazar. Marii jucători preferă dezvoltarea organică în schimbul preluărilor/fuziunilor, iar cei mici nu sunt atractivi.

Cine, ce şi cum?

După ce în primele luni ale anului au existat tot felul de speculaţii şi supoziţii privind fuziunile şi achiziţiile dintre instituţiile bancare, ultima lună a adus în prim plan şi lucruri concrete. Mai exact, la jumătatea acestei luni, Raiffeisen a anunţat preluarea HVB Banca pentru Locuinţe, întărind astfel poziţia de lider a Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) pe piaţa finanţărilor în domeniul locativ. Preţul de achiziţie al HVB BpL nu a fost dezvăluit, însă voci din piaţă nu estimează tranzacţia la mai mult de 10 milioane de euro.

Recent, şi Piraeus Bank a anunţat că-şi va întări forţele. Concret, banca a încheiat pe 17 iulie un acord de preluare a 51% din acţiunile companiei cipriote Finnagan Holdings Limited, care deţine firma românească Capital Partners (specializată în servicii de consultanţă pentru tranzacţii imobiliare, intermediere de finanţări, fuziuni şi achiziţii). Tranzacţia, care urmează a fi încheiată în următoarele luni, se ridică la o valoare de 32 milioane de euro.

Extindere spre Est

BRD-Group Societe Generale, cea de-a doua bancă din sistemul românesc, a decis să se exindă pe piaţa din Moldova alături de banca-mamă Societe Generale. Astfel, instituţia de credit a achiziţionat în această lună 20% din acţiunile băncii Mobiasbanca- Group Societe Generale. Valoarea totală a tranzacţiei s-a ridicat la 125 milioane de lei moldoveneşti (aproximativ 8 milioane de euro).

Negocieri pentru Carpatica şi Libra

Cum era şi firesc, speculaţiile privind anumite preluări nu au lipsit nici în acest an. Unele dintre ele au fost de natură să facă valuri şi pe piaţa de capital, altele au fost trecute cu vederea.

Banca Comercială Carpatica (BCC), evaluată la aproximativ 500 de milioane de euro, este una dintre băncile româneşti care nu a fost trecută cu vederea de posibili investitori. În ultimele două luni au existat zvonuri potrivit cărora au existat discuţii privind preluarea băncii, atât cu instituţia germană Commerzbank, cât şi cu Banca Transilvania. Presupusa preluare a Carpatica de către banca germană a dus, în 25 iunie, la o apreciere cu 15% a acţiunilor BCC listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ulterior fiind suspendate de la tranzacţionare.

Iniţial zvon, ulterior confirmat, La Caixa poartă discuţii cu acţionarii Libra Bank, privind o eventuală fuziune sau preluare. "Încă este prematur să ne decidem asupra uneia dintre cele două variante - fuziune sau preluare. Acţionarii încă negociază. Nimic nu este încă concret", ne-a declarat Emilian Bituleanu, preşedintele Libra Bank.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite