Doar 12% dintre şomeri se pot califica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.500 de şomeri mureşeni vor participa la cursurile de formare profesională. Cursurile de calificare profesională organizate de agenţie sunt  gratuite.

Din cei 11.607 de şomeri înregistraţi la finele anului trecut la nivelul judeţului Mureş, doar 1.500 vor fi cuprinşi anul acesta în planurile de formare profesională. Aceşti 1.500 de şomeri vor beneficia de cursuri de calificare organizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare  Forţei de Muncă pentru a putea apoi să-şi găsească un loc de muncă.
„Procentul de 12% , cât reprezintă cei 1.500 de şomeri care vor participa la aceste cursuri de recalificare este bun, iar cifra provine din sondarea cererii existente pe piaţa forţei de muncă şi este aprobată de ANOFM. Pentru şomerii care nu sunt cuprinşi în aceste cursuri, AJOFM organizează burse ale locurilor de muncă şi oferă subvenţii pentru administratorii societăţilor care-i angajează”, a precizat Reghina Fărcaş, director executiv AJOFM Mureş.
Cursuri de formare profesională se organizează în funcţiile de cerinţele pieţei de forţă de muncă, dar şi de aptitudinile şi interesul şomerilor.
„Cursurile de calificare sunt gratuite pentru şomeri şi sunt organizate de către centrele regionale de formare profesională, dar şi de furnizori autorizaţi de astfel de servicii. Se va organiza o licitaţie pentru a vedea cine va organiza anul acesta cursurile şi, începând din luna februarie sperăm să le putem demara”, a declarat Reghina Fărcaş.

Ce slujbe se caută

Reprezentanţii agenţiei au demarat deja un program de sondare a pieţei forţei de muncă mureşene, oferind chestionare angajatorilor privind necesitatea acestora de a angaja personal calificat în perioada următoare, precum şi domeniul de activitate în care se vor face angajările.
„Am demarat această investigaţie în 20 ianuarie, iar conform datelor pe care le avem, pe piaţă se caută sudor electric, lăcătuş mecanic, dulgher, zidar, pietrar, agent de pază, brutar, bucătar, lăcătuş mecanic, profesii pentru care vor organiza cursuri, dar dacă mai sunt necesităţi pe piaţă, vor califica şomeri şi în alte domenii”, a afirmat Reghina Fărcaş. 
Din cei 11.607 de şomeri câţi erau în evidenţa AJOFM Mureş anul trecut, 4.166 erau indemnizaţi şi 7.441 erau neindemnizaţi. Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor care au acumuluat minim 12 luni de muncă în ultimii doi ani.

Rata şomajului, în creştere
În judeţul Mureş, în decembrie 2008, rata şomajului a fost de 4,66%, mai mare cu 0,12% decât în luna noiembrie. La nivel naţional, numărul total de şomeri a crescut în decembrie cu 26.470 de persoane faţă de cel din luna anterioară,  iar numărul total al acestora  a crescut la 403.441 de persoane. Din numărul total de şomeri 143.549 au fost indemnizaţi şi 259.892 neindemnizaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite