Spre o nouă "soluţie imorală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele şi-a ajutat electoratul să înghită pilula amară, PSD Guvernul Tăriceanu II a căzut deja. Azi, în parlament, va avea loc o confirmare formală a acestui adevăr sau -

Preşedintele şi-a ajutat electoratul să înghită pilula amară, PSD

Guvernul Tăriceanu II a căzut deja. Azi, în parlament, va avea loc o confirmare formală a acestui adevăr sau - puţin probabil - o amânare a finalului implacabil. Preşedintele Băsescu are dreptate aici. Nu poţi supravieţui la guvernare bazându-te doar pe o susţinere parlamentară de 15 la sută şi pe o remarcabilă capacitate de "negociere" sau de "compromis", cum vreţi să-i spuneţi.

Pur şi simplu, guvernul nu mai are nici măcar capacitatea de a mişca proiecte de primă urgenţă, cum ar fi votul uninominal sau bugetul pe 2008. Ce să mai vorbim de proiectele pe termen mediu legate de şcoli, de infrastructură, de absorbţia fondurilor europene - căci la formularea intereselor şi priorităţilor României în UE nici să nu îndrăznim să ne gândim! Chiar şi dacă moţiunii îi va lipsi până la urmă un vot sau mai multe, guvernul acesta va rămâne în situaţia liderului comunist păstrat la frigider, a cărui moarte este ţinută secretă, până ce nu se tranşează lupta pentru putere din Biroul Politic.

Dacă moţiunea pică, nu înseamnă că Tăriceanu are susţinere. Ci doar că adversarii săi mai au până să se înţeleagă asupra împărţirii prăzii.

Dar dacă moţiunea trece? Oricât a încercat preşedintele să ascundă asta în discursul său de aseară, rezultatul va fi intrarea PSD la guvernare. Poate părea ciudat, câtă vreme chiar PD este partidul care şi-a înscris în programul politic teza potrivit căreia nu va colabora cu PSD. Însă totul e posibil astăzi, când partidele se golesc de conţinutul ideologic, ba chiar moral.

PNL a stat în barcă cu PRM, cu PSD şi cu PC în campania pentru demiterea preşedintelui, iar Traian Băsescu a ajuns să-i mulţumească public lui Gigi Becali după votul din 27 mai. Aseară, şeful statului a avut grijă să-şi ajute electoratul - provenit în bună parte din dreapta liberală - să înghită pilula amară numită PSD. Şi a îndulcit-o cu sirop de "uniune naţională".

Nimic nou sub Soare. În 1992, FDSN-ul lui Iliescu a adus PRM-ul în coaliţia de guvernare după o ofertă de formă făcută Convenţiei Democratice. "Ne-am făcut frate cu dracul" avea să spună la un moment dat Iliescu, motivându-şi decizia în faţa unui Occident nemulţumit de prezenţa lui Vadim Tudor în penumbra puterii. Mai recent, în decembrie 2004, Traian Băsescu a forţat un guvern de centru-dreapta, pasul decisiv fiind desprinderea de lângă PSD a micuţului, dar importantului PUR.

"Soluţie imorală" avea să numească această mişcare chiar Traian Băsescu. Acum, în loc de Dan Voiculescu se pregăteşte Mircea Geoană. O singură întrebare rămâne: oare chiar toţi susţinătorii actuali ai preşedintelui vor înghiţi pastila cu gust scârbos? Sau chiar vor mai şi zice că-i dulce?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite