Bolnavii, în pericol. Companiile de medicamente spun că nu pot suporta noua taxă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa aprobată ieri de Guvern care prevede că diferenţa dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată 100% de către producătorii de medicamente nu poate fi susţinută de către cei din urmă.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) afirmă, printr-un comunicat, că taxa este nesustenabilă, în condiţiile în care diferenţa intre banii alocaţi şi consumul de medicamente se menţine.

,,În fiecare an, pe parcursul ultimului deceniu, statul a alocat un buget subevaluat pentru medicamente, contând pe rectificările bugetare ulterioare şi pe susţinerea producătorilor de medicamente. În consecinţă, sperăm ca Guvernul să înţeleagă că în actualul context economic acest lucru nu mai este posibil şi că este necesară stabilirea bugetului anual de medicamente pe baza nevoilor reale ale pacienţilor din România.”, a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit ARPIM, în 2010 au fost alocaţi numai un milion de lei, banii care nu au acoperit însă necesarul de medicamente.

Măsura adoptată de Guvern vine în contradicţie cu nevoia crescută de acces la medicamente şi servicii medicale pentru populaţia României.

ARPIM citează şi statisticile europene care arată că speranţa de viaţă în România este cea mai mică din Uniunea Europeană, în timp ce România ocupă primul loc la capitolul mortalitate infantilă, cu o rată de două ori mai mare faţă de media europeană.

Asociaţia mai spune că versiunea aprobată ieri de Guvernul României, deşi apare după o perioadă de consultări între industria de medicamente şi autorităţi, ignoră soluţiile propuse de industrie. Depăşirea bugetului, la care se adaugă şi „pierderile”  din sistem, urmează să fie suportată integral şi în mod exclusiv  de către producătorii de medicamente.

Guvernul a aprobat, miercuri, OU care reglementează mecanismul de clawback, prin care firmele de medicamente vor fi obligate să plătească o taxă trimestrială raportat la valoarea consumului de medicamente, CNAS urmând să comunice fiecăreia valoarea procentului conform unei formule matematice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite