Andronescu: Proiectul meu nu face din tinerii fără Bac studenţi, dar îi ajută să ia şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu  afirmă că  proiectul de lege pe care l-a propus a fost înţeles greşit şi că nu îi face studenţi pe cei 100.000 de tineri care au terminat liceul dar care nu au luat Bacalaureatul, ci îi ajută să ia şomaj.

"Poate eu nu am ştiut să comunic suficient de mult şi suficient de clar această iniţiativă, s-a înţeles greşit. Ea nu îi transformă pe aceşti absolvenţi de liceu în studenţi în nici una dintre formule, însă le dă şanse să se integreze undeva într-o formă de pregătire sau pe piaţa muncii pentru că fără această integrare ei, după părerea mea, pot uşor să derapeze spre etnobotanice sau spre altele asemenea. Eu nu cred că societatea îşi permite să nu fie solidară cu 100.000 de tineri", a spus Ecaterina Andronescu.

Senatorul PSD a precizat că o parte dintre aceştia, anume cei care au media de absolvire a liceului de cel puţin 7 (2.000 de absolvenţi de liceu), pot intra la facultate într-un an pregătitor, acolo unde conducerile universitare decid acest lucru.

Aceştia ar putea urma, în timpul anului pregătitor, seminarii şi cursuri la disciplinele pentru bacalaureat, existând fie varianta ca liceenii să plătească pentru aceste cursuri, fie ca universităţile în cauză să aloce bani întrucât, a menţionat Andronescu, au interes ca potenţialii studenţi să aibă o pregătire cât mai bună.

Potrivit senatorului PSD, cei înscrişi în acest an pregătitor ar urma să dea, anul următor, examenul de bacalaureat. Dacă îl promovează şi dacă îndeplinesc şi condiţiile stabilite de universităţi pentru admitere, pot fi admişi ca studenţi.

Avantajul lor ar fi, în propunerea senatorului PSD, că în timpul anului pregătitor pot urma una sau două cursuri specifice facultăţii, care să le fie echivalate dacă vor fi declaraţi admişi.

Întrebată cine va suporta cheltuielile acestui an pregătitor, senatorul PSD a precizat că, din punctul său de vedere, trebuie să plătească cei care doresc să urmeze astfel de cursuri.

Soluţiile propuse de Andronescu

Ecaterina Andronescu  a mai spus că proiectul de lege prevede patru tipuri de soluţii care vin în ajutorul  celor 100.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani care nu au promovat examenul de bacalaureat:

-  admiterea la şcolile postliceale fără prezentarea diplomei de bacalaureat,
- Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare să realizeze o evaluare a competenţelor formale, iar liceenii fără bacalaureat să poată obţine un certificat de calificare
- calificarea la locul muncii, prin ucenicie
- liceenii care nu au promovat bacalaureatul să beneficieze de ajutor de şomaj.

Andronescu a precizat că ei nu pot primi acest ajutor întrucât între data absolvirii liceului şi data celei de-a doua sesiuni de bacalaureat sunt mai mult de 60 de zile, termenul în care se poate solicita ajutorul.

Parlamentarii PSD Ecaterina Andronescu, Titus Corlăţean şi Cristian Dumitrescu au depus o iniţiativă legislativă privind posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Coiniţiatori ai proiectului legislativ apar peste 30 de senatori PSD. Unul dintre aceştia, senatorul Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, că nu susţine legea promovată de Ecaterina Andronescu şi a precizat că ea apare dintr-o eroare la coiniţiatori şi deja a făcut cerere pentru a-şi retrage semnătura.

Andronescu: Îl dau în judecată pe Funeriu dacă nu îşi cere scuze public

Proiectul iniţiat de Andronescu a stârnit controverse puternice. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că iniţiativa Ecaterinei Andronescu de a permite unora dintre elevii care au picat examenul de bacalaureat să se înscrie la universitate şi să urmeze un an pregătitor este "năstruşnică" şi "iresponsabilă"

El a afirmat că această iniţiativă ar putea fi "rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani", acest fapt arătând cum a fost ministrul Educaţiei, întrucât propunerea a venit de la Ecaterina Andronescu, fost ministru de resort.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat că îl va acţiona în judecată pe actualul ministru, Daniel Funeriu, dacă acesta nu îşi cere scuze public pentru afirmaţia sa, potrivit Mediafax.

"Îl dau în judecată dacă nu îşi cere scuze pentru aceste afirmaţii, pentru că eu sunt singurul ministru care într-un singur mandat am desfiinţat 37 de universităţi, iar de cazul Spiru Haret nu mai vorbesc, în condiţiile în care ordonanţa mea de neacreditare a fost anulată în prima zi de domnul Funeriu", a adăugat senatorul PSD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite