Partea întunecată a internetului: Libertatea informaţiei sau cum să cumperi droguri sau să fabrici arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de când scandalul Wikileaks a atins apogeul şi mai multe grupuri de hakeri s-au luptat să protejeze site-ul în lupta cu Guvernul American, lumea a realizat mai mult ca oricând că internetul nu este doar un loc prietenos unde împarţi fotografii şi impresii cu prietenii sau cauţi informaţii despre cele mai importante ştiri ale zilei.

Tocmai aspectul liber şi interactiv al www-ului a creat dorinţa de a avea un spaţiu ascuns sau protejat de ochii vigilenţi ai legii.

Anonymous unul dintre cele mai puternice mişcări care include şi grupuri de hakeri a luat naştere din dorinţa de a proteja libertatea informaţiei pe internet. Comunităţi cum ar fi 4Chan sau Onion Network i-au ajutat pe membrii acesteia să discute departe de curioşi.

Informaţia dezvăluită sub protecţia anonimatului

Onion Network sau Tor (The Onion Router) este o reţea virtuală unde identitatea utilizatorului este foarte bine ascunsă. Prin simpla instalare pe computer a unui program care facilitează accesul la reţea utilizatorul accesează orice pagina fără să fie regăsit, identitatea acesuia fiind ascunsă prin mai multe servere care se conectează între ele fără să ştie unul de existenţa celuilalt.

Tor a devenit foarte popular printre cei pricepuţi în ale internetului şi este folosit în principal de cei care au ceva de ascuns.

G.G, de profesie analist programator, ne-a dat câteva exemple dintre cele mai întâlnite postări de pe Tor. "Sunt oameni care posteaza informaţii care nu ar trebui să fie disponibile publicului, sau care sunt confidenţiale, pornografie cu minori sau vând droguri", spune programatorul.

image

Cum să cumperi droguri sau să fabrici arme

Unul dintre serviciile mai puţin obişnuite pe care le poţi întâlni este furtul la comandă:

"Iată ideea. Vrei ceva scump dar nu ai bani? Eu sunt bun la furat şi am nevoie de bani. Mă contactezi mă întrebi dacă pot să fur ceva pentru tine şi îmi spui cât eşti dispus să plăteşti pentru el. După ce am furat ceea ce îti doreşti, îi fac o poză lângă un ziar pe care e trecută data. Iar după ce primesc plata în bitcoins (n.r. monedă virtuală) îti voi trimite produsul la adresa dorită", acesta este doar un exemplu de anunţurile de pe Tor.

"Sunt tot felul de servicii dubioase şi de cele mai multe ori ilegale". Spre exemplu poţi găsi cărti cu instrucţiuni şi scheme despre cum să-ţi construieşti singur o armă militară adevărată, sau cum sa-ţi faci arme care se ascund uşor, sau documente şi instrucţiuni paramilitare. Dar şi cum să cumperi droguri fără a fi depistat.

Spre exemplu, pe un site din Germania putem cumpăra 100 de grame de droguri cu 550 de dolari. "Îţi trimitem marfa în pachete bine izolate şi comprimate cu DHL. Iar dacă cumperi mai mult de 100 de euro ai transportul gratuit", scrie traficantul.

Prin intermediul acestei reţele virtuale şi cu minime cunoştinţe de programare poţi să intri în legătură cu mulţime de oameni care au ca scop comun libertatea informaţiei.

O altfel de libertate, reţelele Reddit şi 4chan

Dacă faci parte din categoria care nu excelează atunci când vine vorba de internet, siteul 4chan este mult mai uşor de folosit.

4chan estre un alt exemplu de comunitate liberă, dar spre deosebire de Tor exista câteva reguli, nu se poate posta orice. Cu toate acestea, conţinutul site-ului i-ar putea şoca pe muţi dintre utilizatori.

Grafica este destul de rudimentară, dar siteul este un punctul de plecare pentru coţinutul care are mult succes pe internet. Fotografii, clipuri video, discuţii şi alte tipuri de conţinut apar aici cu mult timp înainte de a fi preluat de site-uri populare sau bloguri.

Unori glumele, fotografiile sau colajele realizate de membrii 4chan devin adevărate trenduri pe internet.

Iar dacă vrei doar să afli primul şi nu eşti interesat de infomaţii secrete sau afaceri dubioase, o altă comunitate unde poţi să aderi este Reddit. "O comunitate ciudată şi în acelaşi timp primitoare", spune G.G.

Wikileaks, 4chan, Tor, Reddit şi Anonymous au în comun scopul de a promova libetatea informatiei. Majoritatea celor care nu ar trebui să cunoască anumie lucruri deţin deja informaţia

VIDEO

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite