Copiii fumătorilor lipsesc mai des de la şcoală decât cei ai nefumătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii care trăiesc în case unde sunt expuşi fumatului zilnic lipsesc mai multe zile de la şcoală decât cei care locuiesc în case de nefumători, arată un studiu efectuat de spitalul Massachusetts General din Boston, SUA. Principala cauză descoperită de cercetători sunt bolile dezvoltate pe fondul fumatului pasiv.

Revista de specialitate "Pediatrics" a publicat un raport întocmit la spitalul Massachusetts General din oraşul american Boston care descrie cum influenţează părinţii fumători implicarea copiilor la şcoală.

Potrivit studiului citat de "Medical xpress", elevii care locuiesc cu fumători în casă au rata de absenteism mai mare decât minorii ce trăiesc cu nefumători.

"În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani care locuiesc cu fumători, un sfert, uneori chiar o treime are absenţe la şcoală generate de fumatul în casă", a declarat profesorul doctor Douglas Levy, autorul principal al studiului.

"La nivel naţional, aceste absenţe duc la pierderi salariale de 227 de milioane de dolari atât pentru îngrijitori, cât şi pentru angajatori", a continuat Levy.

Autorii studiului au atras atenţia că o treime din copiii din SUA locuiesc în casă cu cel puţin un fumător. Totodată, jumătate dintre micuţii cu vârste între 3 şi 11 ani au în sânge niveluri ridicate de substante toxice aferente tutunului. Fumatul pasiv creşte frecvenţa infecţiilor auditive şi a unor afecţiuni respiratorii severe.

Bolile apărute la copii generează o parte semnificativă din absenţe. Analiza a arătat că 24% din absenţele micuţilor care locuiesc cu un fumător au legături de cauzalitate cu fumatul.

La realizarea studiului au participat peste 3.000 de copii. Dintre aceştia, 14% locuiau cu cel puţin o persoană care fuma în casă ocazional, 8% cu un fumător înrăit, 6% cu doi sau mai mulţi fumători.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite