„Ajutor de acasă” pentru românii din Spania, o nouă iniţiativă a Ministerului Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania a reimpus restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, valabile până la finele lui 2012
Spania a reimpus restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, valabile până la finele lui 2012

Numărul tot mai mare de cazuri de exploatarea prin muncă a românilor din străinătate a determinat Ministerul Muncii din România să pună la dispoziţia conaţionalilor de peste hotare site-ul „Ajutor de acasă", prin care pot cere ajutorul autorităţilor române dacă suferă abuzuri din parte angajatorilor străini.

„Intervenim ca să-ți fie respectat dreptul la muncă" este moto-ul programului „Ajutor de acasă", destinat în prezent românilor din Spania.

Citeşte şi:
Spania nu mai vrea români la muncă

E OFICIAL! Bruxelles-ul acceptă restricţiile Spaniei pentru muncitorii români

Iniţiativa autorităţilor române vine pe fondul reimpunerii restricţiilor pe piaţa forţei de muncă din Spania pentru cetăţenii români până la finele anului 2012. Comisia Europeană a aprobat cererea Spaniei înaintată în acest sens, ca urmare a unor perturbări grave pe piața forței de muncă.

Totodată, au fost semnalate tot mai multe cazuri de exploatare ale căror victime au fost cetăţeni români, forţaţi deseori să muncească pe gratis, să locuiască în condiţii mizere şi chiar să suporte abuzuri fizice.

Despre site-ul „Ajutor de acasă"

Potrivit Direcţiei pentru Politici Publice şi Comunicare din cadrul Ministerului Muncii, pagina de web activă de la începutul lui noiembrie conţine conţine răspunsuri la întrebările frecvente ridicate de românii care muncesc pe teritoriul spaniol, informaţii legislative privind drepturile pe care aceştia le au pe piaţa muncii din Spania, precum şi un ghid care acoperă complet tematica referitoare la relaţiile de muncă ale cetăţenilor români pe teritoriul Spaniei.

Acesta conţine răspunsuri la întrebările frecvente ridicate de românii care muncesc în Spania, informaţii legislative privind drepturile pe care aceştia le au pe piaţa muncii din Spania, precum şi un ghid care acoperă complet tematica referitoare la relaţiile de muncă ale cetăţenilor români pe teritoriul Spaniei.

Totodată, aplicaţia conţine o secţiune de contacte utile ale instituţiilor din România şi Spania care pot soluţiona aspecte legate de raporturile de muncă şi probleme conexe acestora, precum şi o adresă de poştă electronică la care cetăţenii pot apela pentru raportarea oricăror nereguli legate de raporturile de muncă din Spania.

Adresa de poştă electronică este conectată direct la Call-center-ul gestionat de MMFPS prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar pe baza sesizărilor primite de la echipa de lucru, eventualele abuzuri sau încălcări ale legii vor fi semnalate imediat oficialilor spanioli, prin ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României la Madrid.

Pe aceeaşi temă:
Prinse în capcană de traficanţii de oameni

Şase ani de închisoare pentru un cuplu din Galicia care exploata sexual românce


Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite