Azi, universităţile luate cu asalt!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 700.000 de studenţi din facultăţile de stat şi private începe astăzi un nou an universitar. Sumele injectate de la buget pentru finanţarea universităţilor au ajuns la patru miliarde de lei în 2008.

49 de universităţi de stat şi 43 de instituţii de învăţământ superior private îşi deschid astăzi porţile pentru 700.000 de studenţi. În comparaţie cu anul 2004, în 2008, fondurile destinate universităţilor de stat au crescut cu 261%, valoarea acestora ajungând la aproape patru miliarde de lei.

Bani  - da, reforme - ba

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, din cele patru miliarde de lei, aproape două miliarde au fost destinate plăţii salariilor cadrelor didactice, utilităţilor şi întreţinerii spaţiilor din învăţământ. Cuantumul acordat în 2008 de minister este cu 130% mai mare ca în 2004, pentru aceleaşi servicii.

Rectorii spun însă că banii nu sunt suficienţi dacă reformele stagnează. „În România este o problemă generală de politică educaţională, iar stoparea reformei după 2001 şi înlocuirea ei cu tot felul de improvizaţii nu fac decât să înrăutăţească situaţia”, ne-a declarat Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi fost ministru al Educaţiei.

Profesorul a mai spus că ar trebui revăzut întreg sistemul de învăţământ superior, mai ales că Declaraţia de la Bologna (împărţirea pe trei cicluri a învăţământului superior: licenţă, masterat, doctorat) a fost aplicată greşit.

 Potrivit rectorului, întregul sistem de licenţă a fost redus în mod automat la 3 ani, în loc să fie lăsate universităţile să stabilească care este numărul de ani de studii adecvaţi fiecărei specializări în parte. „Nu poţi să reduci studiile de teologie la trei ani în loc de patru doar pentru că aşa a fost interpretată Declaraţia de la Bologna”, a explicat Marga. 

Rectorul a afirmat că legea pentru universitari ar trebui schimbată în sensul unei corecte interpretări a Declaraţiei de la Bologna şi a modificării sistemului de finanţare per student. Acesta din urmă a dus la o scădere constantă a calităţii în învăţământul superior, universităţile fiind preocupate mai mult să-şi conserve numărul de studenţi.

Preşedintele Asociţiei Ad-Astra, Răzvan Florian, afirmă că sistemul academic din România are nevoie de infuzie constantă de bani, dublată de reforme de conţinut ale materiilor de studiu din facultăţi. „Aceste reforme de fond nu au avut loc după 1989.  În alte ţări est-europene astfel de reforme  au fost duse la capăt la începutul anilor ‘90”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite