La ce universitate mă înscriu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorii a 13 instituţii de stat prezintă motivele pentru care tinerii ar trebui să aleagă universitatea lor.Şefii universităţilor cred că instituţiile pe care le păstoresc oferă studenţilor toate condiţiile de studiu. Totul e ca studenţii să vrea să înveţe.

Universitatea din Bucureşti (UB), cea mai veche instituţie bucureşteană de învăţămînt superior are 19 facultăţi în care predau 1392 de cadre didactice. „Timp de doi ani, Clasamentul Times Higher Education Supplement plasa Universitatea din Bucureşti între primele 500 de universităţi ale lumii”, a declarat Aurel Ghimpu, coordonatorul Biroului de Relaţii Publice al Universităţii din Bucureşti.

Pentru activitatea de instruire practică UB dispune de staţiuni de cercetare la Orşova, Drobeta-Turnu Severin, Măcin şi Sf.Gheorghe (pentru Geografie), Brăila şi Sinaia (pentru Biologie), precum şi de Parcul dinozaurilor din ţara Haţegului destinat studenţilor de la Geologie şi Geografie.

Universitatea din Bucureşti oferă studenţilor şansa unică de a studia domenii pe care nu le regăsesc în alte universităţi din ţară. Spre exemplu la Facultatea de Geologie şi Geofizică, există specializarea Geofizică care este unică în ţară. De asemenea, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine există următoarele limbi străine care nu se află în portofoliul altor universităţi: neogreacă, turcă, catalană, rromani, slovenă, croată, bulgară, coreană, suedeză.

La Iaşi, locuri de muncă după absolvire

Universităţile din Iaşi au argumente întemeiate cu care vor să-i atragă pe absolvenţii de liceu ca să le devină boboci. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (UTI) încearcă să-i ademenească pe tineri prin oferta bogată  de locuri de muncă, după absolvire. „Ingineria este una dintre cele mai căutate meserii. În prezent, oferta este mai mare decât cererea, iar tinerii au posibilitatea să lucreze încă din timpul studiilor”, a precizat Ion Giurmă, rectorul Universităţii Tehnice.

 „Cuza”, locul doi pe ţară în topul universităţilor

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) şi-a construit deja un website, http://admitere.uaic.ro/, unde absolvenţii de liceu găsesc răspunsuri la toate nelămuririle lor. Pe lângă aceasta, conducerea UAIC, a alcătuit un ghid al absolventului şi a organizat un salon cu informaţii despre admitere. „Din punct de vedere academic, universitatea noastră se situează la un nivel compatibil cu cel al multor universităţi europene de renume, iar absolvenţii noştri au posibilitatea să se afirme oriunde doresc”, a declarat  Vasile Işan, rectorul UAIC.

De asemenea, conducerea UAIC este de părere că studenţii ei sunt examinaţi şi evaluaţi mai corect decât în alte universităţi. Dovadă stă şi locul al doilea pe ţară ocupat de UAIC în clasamentul integrităţii întocmit de Coaliţia pentru Universităţi Curate. Un alt atuu al Universităţii Cuza sunt căminele modernizate şi o cantină unde pot lua prânzul la preţuri modice.Din acest an universitar, în fiecare cămin există o bibliotecă, pentru a facilita studiul tinerilor din afara programului de la facultate.

32.000 de studenţi au ales Bănia

Rectorul Universităţii din Craiova, Ion Vladimirescu, este convins că tinerii care vor să studieze aici, fac o alegere foarte bună, pentru că „Universitatea are un potenţial ştiinţific şi didactic, material şi uman desăvârşit“. În prezent, aici studiază peste 32.000 de studenţi pentru care există amfiteatre, săli de curs şi laboratoare. 

Bază sportivă  modernă la „Ovidius“

„Dacă tinerii absolvenţi se îndreaptă spre Universitatea Ovidius cred că o fac pentru faptul că nivelul de pregătire şi condiţiile de pregătire pe care le întâlnesc aici sunt dintre cele mai bune“ a declarat Victor Ciupină, rectorul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

El adaugă că, baza materială a universităţii a crescut din punct de vedere al calităţii, dar şi a întinderii acesteia în ultimii patru ani, campusul universitar s-a îmbogăţit cu un nou modul în care îşi desăvârşesc pregătirea studenţii medicinişti, dar şi cei din cadrul facultăţilor de biologie şi ecologie.

Un alt motiv pentru care tinerii s-ar orienta spre această unitate de învăţământ este şi baza sportivă modernă.Pentru  tinerii din ţară, s-a mai dat în folosinţă un cămin de garsoniere cu 441 de locuri. Mirabela Panfil

image
image

Le oferim studenţilor o platformă de e-learning unde pot consulta, online, toate materialele didactice.

image


Ioan Vişa
rector Universitatea
„Transilvania“ Braşov


image
image

Ingineria este una dintre cele mai căutate meserii. Tinerii au posibilitatea să lucreze încă din timpul studiilor.

image


Ion Giurma
rector Universitatea
Tehnică Iaşi


image
image

Condiţiile de pregătire pe care le întâlnesc aici sunt dintre cele mai bune. Avem un cămin nou cu 441 de locuri.

image


Victor Ciupină
rector Universitatea  „Ovidius“ Constanţa

Argumentele rectorilor clujeni pentru studenţi

Şase rectori clujeni se întrec în argumente atunci când vine vorba să-i atragă pe studenţi la studiu în universităţile lor. Prof.univ.dr.  Andrei Marga, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) , crede că universitatea pe care o conduce este atractivă pentru studenţi prin faptul că operează în peste 100 de clădiri, în Cluj-Napoca şi în alte oraşe.

“Echiparea electronică este din cele mai avansate la Facultăţile de Drept, Studii Europene,  Psihologie, Litere şi  Ştiinţe Economice”, detaliază rectorul.UBB are cea mai extinsă reţea de centre culturale şi biblioteci din România, care se adaugă Bibliotecii Centrale Universitare, la rândul ei cea mai mare din ţară. “UBB întreţine una din cele mai extinse oferte de studii, de la ştiinţele naturii, la cele sociale, inginerie, drept şi filosofie, în diferite limbi de pe continent”, a adăugat Marga. 

Dobândirea de experienţe şi abilităţi în accesarea fondurilor pentru dezvoltarea rurală, burse pentru 40% dintre studenţi şi stagii de practică în străinătate sunt principalele avantaje pe care studenţii le-ar avea dacă aleg Universitatea de Studii Agricole şi Medicină Veterinară, spune, prof.univ.dr. Doru Pamfil, rectorul instituţiei. “Avem peste 50 de laboratoare moderne, iar studenţii pot urma şi un modul pedagogic”, adaugă oficialul.

Pentru că se va construi şi se va cerceta mereu, iar acest lucru nu se poate face fără ingineri, atractivitatea Universităţii Tehnice nu s-a pierdut niciodată, susţine şeful acestei instituţii, prof.univ.dr. Radu Munteanu.  “Ingineria este o meserie onorabilă, reprezintă competiţia unei persoane cu ea însăşi, iar tinerilor le place să fie în competiţie”, explică rectorul.

La Universitatea de Artă şi Design tradiţia şi contemporaneitatea se regăsesc într-o ofertă curriculară generoasă, beneficiind de un corp profesoral în care experienţa se conjugă în mod fericit cu dinamismul tinereţii, susţine rectorul Radu Solovăstru. El spune :“Tinerii aduc talentul şi determinarea, noi facem restul”.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” este una de tradiţie din România. “Pregătim medici şi farmacişti de nivel european, iar calitatea corpului profesoral este excepţională”, a afirmat Marius Bojiţă, preşedinte. 

„Promovăm seriozitatea“

Principalul motiv  pentru care studenţii ar trebui să aleagă Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, ţin, în opinia prorectorului Gabriel Banciu de tradiţia instituţiei. „Academia de Muzică a fost fondată în anul 1919. Instituţia se mai poate mândri cu un corp profesoral de excepţie. Alături de acestea, promovăm seriozitatea şi profesionalismul şi urmărim pregătirea corectă a studenţilor.”

Braşov: Universitatea „Transilvania“ se bazează pe e-learning

Platformă e-learning, condiţii de cazare moderne, acces la internet în cămine şi săli de clasă dotate corespunzător pentru desfăşurarea activităţii didactice. Acestea sunt doar câteva dintre atuurile pe care mizează conducerea universităţii braşovene, în atragerea potenţialilor candidaţi.

În ultimii ani, în cele două complexuri studenţeşti s-a investit masiv, iar toate cele 13 cămine au fost renovate şi modernizate. Studenţii braşoveni se pot simţi şi în siguranţă, deoarece toate căminele sunt supravegheate video. „Satisfacem întreaga cerere de cazare şi, totodată, le oferim studenţilor o platformă de e-learning unde pot consulta, online, toate materialele didactice de care au nevoie pentru studiu”, ne-a declarat prof. dr. Ioan Vişa, rectorul Univesităţii „Transilvania”.


Colaborare Politehnică - mediul de afaceri

Cea mai mare universitate tehnică din Vestul ţării îi aşteaptă cu porţile deschise pe proaspeţii absolvenţi de liceu. Profesorii de elită, buna colaborare dintre Politehnică şi mediul de afaceri, căminele şi bazele sportive moderne sunt principalele motive pentru care absolvenţii de liceu ar trebui să aleagă această universitate. “Cu profesori bine pregătiţi şi colaborări puternice cu mediul de afaceri, Politehnica pregăteşte specialişti adevăraţi, şi oameni adevăraţi”, a spus rectorul Nicolae Robu.

În 2009, Universitatea scoate la bătaie 2.800 de locuri bugetate şi 1.100 de locuri cu taxă. “Specializările şi domeniile sunt organizate în conformitate cu cerinţele pieţei”, a adăugat Robu. Studenţii politehnişti îşi pun în aplicare cunoştinţele acumulate în facultate în cadrul stagiilor de practică, care se desfăşoară în multinaţionalele cu sediu din Timişoara. De asemenea, studenţii fac o serie de ore de laborator în colaborare cu specialişti din mediul de afaceri.

Tinerii care învaţă la Politehnică au un loc asigurat în căminele modernizate din campus. Bazele sportive renovate, bazinele de înot şi parcul inaugurat în 2008 sunt doar câteva dintre atracţiile prin care Politehnica îi ajută pe studenţi să se bucure de timpul liber.


image
image

Cu profesori bine pregătiţi şi colaborări puternice cu mediul de afaceri, Politehnica pregăteşte specialişti adevăraţi.

image


Nicolae Robu
rector Universitatea
Politehnică Iaşi


image
image

Universitatea noastră se situeazăla un nivel compatibil cu cel al multor universităţi europene de renume.

image


Vasile Işan
rector Universitatea
„Al. I.  Cuza“ Iaşi


image
image

Universitatea are un potenţial ştiinţific şi didactic, material şi uman desăvârşit.

image


Ion Vladimirescu
rector Universitatea
din Craiova

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite