4adiacent10 la titularizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Am venit la examen pentru nimic!", au bombănit, ieri, candidaţii la un post didactic

de către comisiile judeţene a fost: "4adiacent10". La concurs s-au înscris peste 59.000 de candidaţi, dar numărul posturilor titularizabile a fost de 13.820. Numărul posturilor vacante netitularizabile este de circa 56.000.

"Unde sunt posturile titularizabile?"
"Unde sunt posturile titularizabile? De ce nu se scot la concurs?", aceasta este dilema celor care s-au prezentat, ieri, la concursul unic de ocupare a posturilor didactice vacante din învăţământul preuniversitar. "Am venit aici pentru nimic: dau concurs de titularizare, dar nu sunt posturi titularizabile. E un nonsens! Am mai dat concursul acesta şi în 2003, am luat 8,60, şi nici atunci nu erau posturi! Deşi sunt acum în concediu de doi ani de zile, pentru creşterea şi îngrijirea copilului, a trebuit să mă prezint, din nou, la concurs, că pot să pierd postul de suplinitor. Dac-am fost la inspectorat să spun că băieţelul n-are încă doi ani şi să cer continuitate, mi-au spus să mă duc acasă şi să pun mâna pe carte! Aşa te tratează un coleg!", îşi spune oful Florentina, 31 de ani, profesor de psihopedagogie specială, "înregimentată" la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală. La "Vianu" dădeau, ieri, examen candidaţii înscrişi la specializările Biologie şi Psihopedagogie specială, precum şi o parte din învăţători şi educatori. "O să dăm examenele astea până o să murim, o să ne împăieze şi tot o să ne cheme aici!", mai spune Florentina, nemulţumită şi de bibliografia stufoasă, "de 78 de cărţi", în care sunt numai "prostii" pe care nu le poţi preda copiilor la clasă. şi Iulian, 28 de ani, a luat notă mare în 2003, la titularizare. Degeaba însă: posturi, ioc! "Anul trecut am avut o catedră mozaic: mărunţişuri prin toate părţile! De gândit, toată lumea se gândeşte să se reorienteze. Din păcate însă, dacă nu ai oportunităţi, iei ce ţi se dă!". "E al treilea an când nu se scoate niciun post la titularizare pe Biologie", spune Roxana, 25 de ani. "Dăm examen ca să ne aflăm în treabă, în condiţiile în care am mai dat o dată, în 2003, examenul ăsta. Mă întreb cât timp o să mai vin aici doar ca să obţin un post de suplinitor? În fiecare an o iei de la capăt, prin buzunare bate vântul, nu poţi să-ţi faci un credit, vrei o familie şi n-ai cu ce s-o ţii... Plus că din ce înveţi pentru examenul ăsta, nici 10% nu foloseşti la clasă". şi Elena vrea un post de profesor de biologie, dar nu are de unde să-l ia: "În mai erau pe site-ul MEdC trei posturi titularizabile, acum nu mai sunt, le-a luat vântul!". A lucrat doi ani într-o agenţie imobiliară şi s-a întors acum în învăţământ doar pentru că are un copil mic şi vrea să stea mai mult timp cu el: "Noroc cu soţul, că mai aduce el bani, ne mai salvează el".

"Ca să te titularizezi, cotizezi până la 1.000 de euro"
Lavinia, 35 de ani, zice că "preţul" unei titularizări variază între 300 şi 1.000 de euro şi că o colegă de-a ei a ajuns să ocupe un post de titulară în acest mod. ştie şi mecanismul: "Se merge pe semne, pe un sistem de tăieri pe care îl cunoaşte profesorul corector: tu ştii, ca şi candidat, că trebuie să tai pe rândul 1 al cincilea cuvânt, pe rândul 2, cuvântul al treilea, şi tot aşa..." Pentru că se tot prezintă la concursul de titularizare fără niciun folos, Lavinia e furioasă: "Să zicem că dai definitivatul sau gradele didactice... Ei, poţi foarte bine să te ştergi la fund cu ele atâta vreme cât n-ai luat titularizarea! Eu, anul trecut, am făcut contestaţie şi am primit de la minister o hârtie în care-mi cereau să am încredere în ei, în modul în care evaluează. Dar cum pot să am eu încredere în ei, că ei n-au niciun interes să schimbe sistemul, le convine aşa! Mie mi-a cerut anul acesta cineva 500 de euro ca să mă ajute, dar n-am vrut, uite-aşa, n-am vrut!"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite