Totul despre testele nationale si bacalaureatul 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru elevii claselor a VIII-a si a XII-a, numaratoarea inversa a inceput. Au ramas mai putin de sapte saptamani pana cand se va desfasura prima proba a testelor nationale si mai putin de opt

Pentru elevii claselor a VIII-a si a XII-a, numaratoarea inversa a inceput. Au ramas mai putin de sapte saptamani pana cand se va desfasura prima proba a testelor nationale si mai putin de opt saptamani pana cand se va da startul examenului de bacalaureat.
Subiecte cu nivel mediu de dificultate
Testele nationale se vor organiza la disciplinele Limba si literatura romana (20 iunie), Matematica (22 iunie) si, la alegere, Istoria Romanilor sau Geografia Romaniei (23 iunie). Candidatii care apartin minoritatilor nationale si care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna vor sustine si un test la limba si literatura materna in ziua de 21 iunie. Testele si baremele de corectare vor fi elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare. Subiectele vor avea un nivel mediu de dificultate, iar durata alocata pentru rezolvarea lor va fi de 2 ore. Nota minima de promovare este 5,00 la fiecare dintre teste. Rezultatele se vor afisa pe 26 iunie si in aceeasi zi se pot depune contestatii. La testele nationale 2005 se pot prezenta atat actualii avsolventi de gimnaziu, cat si cei din seriile anterioare, indiferent de varsta. Inscrierea candidatilor se va face intre 16-27 mai la secretariatele scolilor, dupa cum urmeaza: pentru candidatii din seria curenta, tabelele vor fi intocmite de catre diriginti, iar pentru candidatii din seriile precedente inscrierea se face la centrul de testare unde este arondata scoala pe care au absolvit-o. Toti viitorii candidati trebuie sa-si faca fotografii tip buletin pentru legitimatia de concurs. Admiterea in clasa a IX-a se va face computerizat in functie de media de la testele nationale (pondere de 50 la suta in media de admitere) si de media de absolvire a claselor V-VIII (pondere tot de 50 la suta). Elevii care vor sa fie admisi la liceele vocationale sau in clasele bilingve trebuie sa sustina probe de aptitudini sau probe de verificare a cunostintelor de limba moderna.
A inceput inscrierea pentru elevii de-a XII-a
Spre deosebire de testele nationale, bacalaureatul se va desfasura in doua sesiuni. Pentru prima sesiune, inscrierile se fac intre 2-13 mai a.c. Pentru candidatii din seria curenta, tabelele de inscriere sunt intocmite de profesorii diriginti si trebuie sa cuprinda optiunile pentru probele de examen si semnaturile elevilor. Pentru candidatii din seriile precedente, inscrierea se face la secretariatele liceelor - centre de examen, unde sunt arondate liceele absolvite de candidati. Cei care au promovat bacalaureatul in sesiunile anului 2003 sau ale anului 2004 pot solicita recunoasterea probelor pe care le-au promovat in aceste sesiuni. Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat vor obtine 10 pe linie vor primi diploma de merit. Subiectele vor urmari angajarea a cat mai multor posibilitati de analiza, de sinteza si de generalizare din partea candidatilor. De asemenea, vor asigura o cuprindere echilibrata a materiei studiate si vor avea un grad de complexitate corespunzator continutului programelor scolare si de bacalaureat. La probele orale, timpul de rezolvare a subiectelor este de 15-20 de minute, iar la cele scrise va fi de 3 ore. La oral, candidatii au dreptul sa extraga al doilea subiect, dar nota le va fi micsorata cu 2 puncte. Probele orale sunt eliminatorii. Daca nu obtin cel putin 5,00 sau daca lipsesc de la o proba orala, candidatii nu mai au dreptul sa se prezinte la celelalte probe. Un candidat va promova bacalaureatul daca va obtine cel putin 5,00 la fiecare proba orala si scrisa, iar media generala trebuie sa fie de minimum 6,00. Probele bacalaureatului sunt: Limba si literatura romana - oral (27-28 iunie), limba si literatura moderna - oral (29-30 iunie), limba si literatura materna - oral (1-2 iulie), limba si literatura romana - scris (4 iulie), limba si literatura materna - scris (5 iulie), proba scrisa obligatorie a profilului (6 iulie), proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii - scrisa sau practica (7 iulie), proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - scrisa sau practica (8 iulie). Pe 11 iulie se vor afisa rezultatele si se pot depune contestatii. Pentru a doua sesiune de bac, inscrierile se fac intre 18-22 iulie a.c., iar probele se vor desfasura intre 22 august si 2 septembrie.
Si tentativa de frauda se pedepseste
Candidatii trebuie sa fie prezenti in salile de examen cu o jumatate de ora inainte de inceperea probelor scrise. Este interzis ca elevii sa aiba asupra lor mijloace electronice de calcul sau de comunicare cu exteriorul, manuale, caiete sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. Orice frauda sau tentativa de frauda se pedepseste cu eliminarea din examen. Elevii vor fi asezati cate unul in banca. Solutiile scrise pe ciorne nu vor fi luate in considerare. Inscrierea numelui candidatilor pe foile tipizate, in afara rubricii care se sigileaza, precum si orice alt semn distinctiv atrag dupa sine anularea lucrarii. Daca un candidat se simte rau, el poate parasi temporar sala doar daca e insotit de unul dintre supraveghetori. Pentru elaborarea lucrarii se va folosi cerneala sau pix albastru, iar pentru scheme si desene se va utiliza creionul negru. Greselile pot fi corectate prin taierea pasajului gresit cu o linie orizontala. Evaluarea si notarea fiecarei lucrari se vor face de catre doi profesori, in sali separate. Dupa eventualele contestatii, pentru lucrarile care au primit note de pana la 9,50, nota acordata initial se modifica, prin crestere sau descrestere, doar daca exista o diferenta de 0,50 de puncte intre nota data de prima comisie si cea data de comisia de contestatii. Ministerul Educatiei va aproba deplasarea comisiilor de examinare la domiciliul unde se afla elevi imobilizati la pat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite