Un tânăr violist încântă Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 18 ani, Mihai Cocea cântă în European Union Youth Orchestra, cea mai prestigioasă orchestră europeană pentru tineret Un elev de clasa a XII-a de la Liceul de Muzică "George Enescu"

La 18 ani, Mihai Cocea cântă în European Union Youth Orchestra, cea mai prestigioasă orchestră europeană pentru tineret

Un elev de clasa a XII-a de la Liceul de Muzică "George Enescu" din Capitală a fost admis anul acesta în Orchestra pentru Tineret a Uniunii Europene.

Mihai Cocea cântă la violă de la 13 ani. Dragostea pentru muzică crede că o moşteneşte într-o oarecare măsură de la mama lui, care a cântat într-o vreme la vioară. A schimbat vioara cu viola după ce şi-a dat seama că nu are şanse să devină cel mai bun.

"Profesoara mea de atunci mi-a recomandat să trec la violă. La început, mi-a fost greu, pentru că viola era mai mare, mai grea. Dar cu timpul m-am obişnuit şi am început să fac performanţă", spune Mihai.

Acceptat la Academia Regală din Londra

În primăvara aceasta a fost la o audiţie la Londra pentru a da o probă la orchestră. Şeful "corzilor" a fost impresionat şi aşa a fost admis. "Apoi am cunoscut-o şi pe Marciana Buta, o colegă de origine română care studiază la Academia Regală de Muzică din Londra", mărturiseşte tânărul, care din toamnă va studia şi el la aceeaşi instituţie.

CV-ul unui olimpic la muzică

Mihai Cocea a studiat muzica în paralel la Şcoala de Muzică nr. 2 şi la Liceul de Muzică "George Enescu". În prezent, e în ultimul an la violă, la clasa profesorului Dumitru Ene. În 2005 a câştigat Premiul I la Olimpiada de muzică, apoi a luat Marele Premiu la "Icon Arts" Breaza.

Anul următor, a fost finalist la Concursul internaţional pentru cordări de la Braşov. În 2007, a obţinut diploma de excelenţă a Festivalului Bach din Cluj. A participat la mai multe programe internaţionale: Summer Young Violonist Camp din Wroclaw, Polonia (2005), Melting Potes Musik din Nimes, Franţa (2005) şi Sampling Bukarest la Viena (2007).

Orchestră de renume

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene e una dintre cele mai prestigioase orchestre din lume, unde sunt primiţi cei mai talentaţi tineri din statele membre. A fost înfiinţată în 1987 de către Lionel şi Joy Bryier, preşedintele, respectiv secretarul Fundaţiei Internaţionale de Tineret. Anual, orchestra susţine concerte în oraşele mari ale Uniunii Europene. În fiecare an, pentru locurile vacante din orchestră concurenţa este foarte mare. Candidaţii sunt aleşi dintre tinerii cu vârste între 14 şi 24 de ani, care sunt audiaţi de către şefii de instrumente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite