68 la sută din taberele şcolare rămân închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Direcţiei de Programe Recreative şi Divertisment pentru Tineret din cadrul ANT, Aurelian Chiriac, confirmă că există discuţii referitoare la faptul că "taberele s-ar duce la

Directorul Direcţiei de Programe Recreative şi Divertisment pentru Tineret din cadrul ANT, Aurelian Chiriac, confirmă că există discuţii referitoare la faptul că "taberele s-ar duce la Administraţie şi Interne". Există presiuni şi pentru revenirea taberelor la Educaţie, aşa cum ar fi normal.

Copiii, cazaţi cu adulţii
"Anul acesta vor fi cam 6.000-6.500 de copii şi tineri pe serie, avem 13 serii de câte 7 zile, adică 84.500 de locuri pe toată vara. Numărul locurilor oferite a crescut considerabil pentru că am obţinut, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, ca pauza dintre serii să fie de o zi, nu de două zile. Am câştigat cam 7.000 de locuri în acest fel", afirmă directorul Aurelian Chiriac. O zi în tabără va costa între 32 şi 40 de lei noi, în funcţie de locaţie. Seriile nu vor fi formate numai din copii sau numai din tineri, în perioade diferite. "Nu îi voi separa. Vor fi tabere la comun. Nu cred că unul de 24 de ani face altceva într-o tabără decât face un copil: se duc la masă, joacă fotbal... Ba chiar unul mai mare îi poate împărtăşi celui mic din experienţa sa. Regula este următoarea: cine aduce banii, îşi ocupă un loc în tabără", a mai afirmat Chiriac.

Tabere renumite odinioară, astăzi în paragină
* Cernica
* Mogoşoaia
* Albac
* şugag
* Poiana Vadului
* Roşia
* Colibiţa
* Fiad

Locuri în cele mai căutate tabere pentru vacanţa de vară 2006
* Youth Hostel Predeal (Braşov) - 50 locuri
* Youth Hostel Poiana Pinului (Buzău) - 320 locuri
* Monteoru (Buzău) - 150 locuri
* Baza Turistică din Cluj - 200 locuri
* Youth Hostel Eforie Sud (Constanţa) - 370 locuri
* 2 Mai (Constanţa) - 180 locuri
* Muncel I (Iaşi) - 244 locuri
* Sovata I (Mureş) - 160 locuri
* Youth Hostel Buşteni şoimul (Prahova) - 70 locuri
* Youth Hostel Casa Elevilor Sinaia (Prahova) - 25 locuri
* Santa Păltiniş (Sibiu) - 60 locuri
* Bucşoaia (Suceava) - 200 locuri
* Youth Hostel Danube-Delta Sulina (Tulcea) - 200 locuri
* Căciulata (Vâlcea) - 130 locuri

"După plecarea taberelor de la Educaţie, întreg sistemul de învăţământ a avut de pierdut, iar copiii au fost prejudiciaţi pe nedrept! În orice judeţ am fost, profesorii, directorii şcolilor şi ai Palatelor Copiilor m-au rugat să facem toate demersurile ca taberele să se întoarcă la noi, în interesul copiilor. Am trimis, în acest scop, două scrisori către premierul Tăriceanu, una în 4 aprilie, cealaltă în 4 mai, dar nu am primit niciun răspuns!"
Mihail Hărdău

"De tabere trebuie să se ocupe ministerul îndrituit să aibă grijă de educaţia copiilor noştri! E o absurditate să dai taberele şcolare unei aşa-numite autorităţi pentru tineret care n-are nimic de-a face cu educaţia şcolară! Trebuia ca taberele să rămână la MEdC, să fie dotate corespunzător. Erau şi tabere pentru a stimula olimpicii, tabere artistice, o formă de antrenament şi recompensă pentru elite. Ministerul nu le mai poate folosi în acest scop, de vreme ce nu mai deţine controlul asupra lor". "Aurel Cornea

"Luarea taberelor de la Ministerul Educaţiei este cea mai mare mizerie pe care a făcut-o guvernul din perioada respectivă! şcoala românească doreşte revenirea taberelor acolo unde le e locul, la Ministerul Educaţiei!"
Gheorghe Isvoranu
preşedintele Federaţiei Sindicale

Cadou de la Ponta pentru Daciana
Taberele şcolare au fost înfiinţate în anul 1965 printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri. La patruzeci de ani de la instituirea lor, tot o hotărâre de guvern consfinţea eliminarea sintagmei "tabere şcolare" din conştiinţa colectivă, desfiinţând cu totul Agenţia Naţională a Taberelor şi Turismului şcolar, precum şi agenţiile teritoriale, şi creând Direcţia de programe recreative şi divertisment pentru tineret, respectiv direcţii de tineret judeţene, în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret (ANT). Aşadar, prin Hotărârea de Guvern 384/2005, taberele şcolare dispăreau făcând loc unei alte sintagme: "centre de agrement pentru tineret". Sfârşitul taberelor nu este legat, însă, în totalitate de anul 2005, semnele nefaste datând încă din 2004, când Agenţia Naţională a Taberelor şi Turismului şcolar a trecut din subordinea Ministerului Educaţiei în cea a nou-înfiinţatei Autorităţi Naţionale pentru Tineret, condusă de Daciana Sârbu. Taberele au fost un cadou de la Victor Ponta pentru Daciana Sârbu, aflată la cuţite cu ministrul pesedist al educaţiei, Alexandru Athanasiu, în coordonarea căruia s-a aflat. Daciana a fost susţinută de Ponta să plece din subordinea lui Athanasiu la cancelaria fostului premier Adrian Năstase. Odată cu venirea lui Mircea Miclea în fruntea Ministerului Educaţiei au început demersurile pentru întoarcerea taberelor la Ministerul Educaţiei. La nivel de minister au fost întocmite două proiecte de hotărâri de guvern în acest sens, proiecte care s-au întors de la Guvern unul după altul. Miclea avea în cap o târguială: voia să dea ANSIT-ul Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi să ia de la autoritate înapoi la minister Agenţia Taberelor, lucru care nu a fost posibil.

Marko Bela - "capul răutăţilor"
Potrivit liderului Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, taberele nu sunt transferate la Ministerul Educaţiei din cauza vicepremierului Marko Bela. "Capul răutăţilor este Marko Bela, care manifestă o împotrivire foarte puternică, vizavi de revenirea taberelor la ministerul de resort. Marko Bela are un acolit acolo, pe Karoly Borbely, directorul ANT, şi evident că nu-l poate lăsa fără patrimoniu", spune Isvoranu. Punctul de vedere al lui Isvoranu este susţinut şi de Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: "ştiu că acela care s-a opus în permanenţă revenirii taberelor şcolare la Educaţie este domnul Marko Bela. Aşa merg lucrurile acum: conform legilor demente care conduc România, în urma alegerilor, Autoritatea Naţională pentru Tineret a revenit UDMR-ului. şi pentru că trebuia să aibă şi ei obiectul muncii, taberele au rămas acolo!".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite