Unele subiecte de la examenele naţionale sunt greşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au apărut primele erori la testele pentru examenele naţionale. "În momentul în care ne-am apucat de rezolvat problemele de matematică pentru bacalaureat, ne-am dat seama că ceva nu este în

Au apărut primele erori la testele pentru examenele naţionale. "În momentul în care ne-am apucat de rezolvat problemele de matematică pentru bacalaureat, ne-am dat seama că ceva nu este în regulă. Conţinutul problemelor era greşit deoarece nu duceau la o rezolvare corectă", ne-a spus Ioana Barbu, preşedinta Consiliului Municipal al elevilor. Faptul în sine
i-a surprins pe elevi, întrucât ei se aşteptau ca profesorii care au elaborat subiectele la ştiinţele exacte să aibă deja şi rezolvarea lor. Ea a adăugat că, împreună cu ceilalţi colegi, vor depune la Ministerul Educaţiei un memoriu cu toate subiectele greşite.

Subiectele, "dezechilibrate" ca nivel de dificultate

Se pare că nu numai subiectele la matematică sau ştiinţele exacte conţin erori, ci şi cele de geografie sau limbă română. "Erorile nu sunt fundamentale. Ele pot fi corectate la timp, tehnic vorbind, dacă Ministerul Educaţiei este bine organizat, iar profesorii care au lucrat la elaborarea lor sunt eficienţi", ne-a declarat Florin Diaconescu, profesor de matematică, preşedintele Asociaţiei "Şcoala Democraţiei".

În caz contrar, a spus Diaconescu, este foarte posibil ca varianta de subiect care va fi extrasă în ziua examenelor să fie greşită şi să producă haos în sistem, aşa cum s-a mai întâmplat şi în anii trecuţi.

O altă problemă ar fi faptul că variantele de subiecte sunt dezechilibrate ca nivel de dificultate. "Unele subiecte de română sunt foarte grele, altele sunt foarte uşoare. Ar fi trebuit să fie de nivel mediu, aşa cum s-a anunţat la început şi cum este şi normal", a explicat profesorul Diaconescu.

În opinia sa, depistarea erorilor în elaborarea subiectelor ar trebui să-i determine atât pe elevi, cât şi pe profesori să renunţe la metoda de a parcurge cât mai multe subiecte. "Oricum nu le poţi rezolva pe toate. E o abordare greşită aceasta. Soluţia este aprofundarea şi consolidarea materiei şi nu memorarea variantelor de subiecte", a spus Diaconescu.

Ministerul Educaţiei admite posibilitatea existenţei erorilor

Dumitru Matei, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, spune că e posibil să apară şi greşeli printre testele postate pe site-ul Ministerului Educaţiei. "La un volum aşa de mare pot să fie şi greşeli. De aceea, am lăsat o lună de zile ca profesorii să poată să intervină", s-a justificat Matei.

El a adăugat că la minister nu au fost primite până acum sesizări în acest sens.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite