Studiu: Bărbaţii la conducere, iar româncele în gospodărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În societatea românească, femeia îşi ocupă cinci ore pe zi cu treburi casnice, este slab reprezentată în funcţiile de conducere ale statului şi continuă să fie vizată de atitudinea misogină a bărbaţilor români, susţin sociologii.

Media europeană în rândul miniştrilor din guvernele naţionale arată că 75% sunt bărbaţi şi 25% femei, însă, în România, în 2009, existau numai patru femei ministru, arată ultimul sondaj al Agentiei Naţionale pentru Egalitatea Şanselor (ANES). Acesta este totuşi un progres faţă de anul 2008, când nicio femeie nu ajunsese la acest nivel decizional în stat.

Citeşte şi:
Locul femeii, dictat de atitudinea misogină a bărbaţilor români

Unul dintre puţinele capitole în care româncele au obţinut un procentaj important este reprezentarea în Parlamentul European, 36% din europarlamentarii ce reprezintă Romania la Bruxelles fiind femei.

Sebastian Lăzăroiu: "Prea mult testosteron în politica românească"

Recent, şi alte personalităţi care au participat la o dezbatere organizată la Institutul pentru Studii Populare au atras atenţia asupra rolului femeii în societatea românească.

Profesorul Mihaela Miroiu a apreciat, joi, că societatea românească este profund discriminatorie faţă de femei la nivelul vieţii politice, iar politicile publice care le privesc direct se decid fără participarea lor.

Totodată, consilierul prezidenţial pe probleme de strategie politică, Sebastian Lăzăroiu, a declarat că "e mult prea mult testosteron în politica românească". El s-a declarat un susţinător al impunerii unei cote de reprezentare pentru femei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite