Unde studiezi în Europa cu profesori de top din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unde studiezi în Europa cu profesori de top din SUA
Unde studiezi în Europa cu profesori de top din SUA

Există în Europa câteva locuri în care se poate învăţa informatică la nivel cu adevărat mondial. Vă prezentăm în acest ghid o posibilă opţiune de top: École Polytechnique

Există în Europa câteva locuri în care se poate învăţa informatică la nivel cu adevărat mondial. Vă prezentăm în acest ghid o posibilă opţiune de top: École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), aşezată pe malul lacului Geneva, cu vedere spre Alpi.

Guvernul elveţian a finanţat serios universitatea în ultimii ani şi a strâns aici numeroşi profesori şi cercetători de renume mondial de la Columbia, Berkeley, Stanford, Harvard, Carnegie Mellon, Cornell. Tot la EPFL predă şi un tânăr profesor român, George Cândea, cu diplomă de Bachelor şi Master în informatică la Massachusetts Institute of Technology şi cu doctorat la Stanford.

Acesta şi-a propus să-i atragă pe tinerii informaticieni români cu potenţial la EPFL, aşa că a iniţiat un program de internship pentru aceştia. Mesajul e clar: "Nu trebuie să te dezrădăcinezi, nu trebuie să treci oceanul ca să te realizezi profesional".

Astăzi, în cadrul laboratorului pe care îl conduce George, îşi desfăşoară proiecte de cercetare cinci români: doi doctoranzi, doi interni şi un masterand, iar în iulie vor mai veni încă doi interni.

École Polytechnique Federale de Lausanne din Elveţia a strâns, în ultimii ani, în domeniul informaticii, numeroşi profesori de renume mondial

Dacă până mai ieri, universităţile americane erau singurele luate în calcul pentru studiu şi cercetare de top, astăzi nu trebuie să mai treci oceanul ca să terealizezi profesional.

Să ne gândim împreună la următoarea situaţie. Andrei e olimpic internaţional într-un liceu din România. I-ar plăcea să studieze la o universitate de top din SUA, să facă apoi şi un doctorat, are toate atuurile pentru a fi acceptat, dar nu vrea să fie atât de departe de prieteni şi de familie, aşa că decide să rămână pe loc şi să meargă la o universitate din ţară. Cultivat insuficient, potenţialul său extraordinar piere după o vreme. Sună trist, nu-i aşa? Povestea e, din păcate, reală, şi în România sunt mulţi tineri care gândesc şi care procedează ca Andrei.

EPFL, Cambridge, Max Planck

George Cândea, profesor la École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), confirmă că lucrurile stau exact aşa: "Anul trecut am mers prin mai multe universităţi din România şi am observat următorul fenomen: există studenţi de vârf - medaliaţi cu aur la internaţionalele de informatică, de pildă - care, dintr-un motiv sau altul, au rămas în ţară. Au vrut să fie aproape de casă, de familie... N-au vrut să treacă oceanul, să meargă în State, să se transplanteze într-o altă lume.

Au mers la facultate în România, au studiat bine în primii ani, dar după o vreme s-au deziluzionat. Au pierdut tot avântul pe care l-au avut pentru că ei sunt capabili de mult mai mult decât li se cere la şcoală în România. Şi asta pentru că s-au gândit: ori America, ori nimic". S-au pierdut pe drum, cu alte cuvinte, fără să ştie că "există în Europa câteva locuri în care se poate face cercetare în domeniul informaticii la nivel cu adevărat mondial".

Iar aceste locuri sunt, în viziunea lui George Cândea, École Polytechnique Federale de Lausanne - EPFL (Elveţia), University of Cambridge (Anglia) şi Max Planck Institut (Germania).

"Văd tineri în România cu potenţial excepţional care ajung să fie programatori de rând în firme de outsourcing.Şi asta trebuie făcută, dar unii indivizi sunt meniţi să devină marii inventatori de tehnologii high-tech, ar putea să facă domeniul să progreseze, dacă intră în cercetare şi o fac la nivel mondial. Iar acum lucrul acesta e posibil fără ca ei să plece din Europa".

A ales Europa în defavoarea SUA

Traseul tânărului profesor român George Cândea e elocvent din acest punct de vedere. A studiat ani de zile în SUA şi, în cele din urmă, a ales să lucreze într-o instituţie prestigioasă de învăţământ superior din Europa, École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL). La 34 de ani, George e profesor de informatică în cadrul School of Computer & Communication Sciences şi director al Dependable Systems Laboratory.

"Am fost olimpic la informatică în liceu şi, în 1993, am mers la Massachusetts Institute of Technology (MIT), în Statele Unite, pentru Bachelor şi Master în informatică. Am aplicat apoi la doctorat, am fost acceptat la MIT, Berkeley, Stanford şi Carnegie Mellon, şi am ales să merg la Stanford. Am început doctoratul în toamna lui 1999, iar în ultimul an, în 2005, am aplicat pentru postul de profesor la mai multe universităţi din SUA şi Europa.

La final, am primit şapte oferte de la universităţi americane şi două din Europa. Am revizitat câteva dintre ele şi m-am convins de potenţialul şi superioritatea EPFL-ului. Aşa că m-am întors în Europa după 12 ani de trăit în SUA, pentru a fi mai aproape de părinţi şi pentru a fi în mijlocul unei societăţi care pune mai mult preţ pe om decât pe capital".

Studiezi în Europa cu profesori faimoşi

"Guvernul elveţian a hotărât acum 8-9 ani să transforme EPFL-ul într-o universitate de vârf şi l-a adus ca rector pe Patrick Aebischer, care fusese profesor în SUA", spune George Cândea.

În ultimii ani s-au strâns aici profesori şi cercetători de excepţie: Thomas Henzinger, fost profesor la Cornell şi Berkeley, Giovanni De Micheli, fost profesor la Stanford, Martin Vetterli, fost profesor la Columbia şi Berkeley, Willy Zwaenepoel, fost profesor la Rice University, Jeffrey Huang, fost profesor la Harvard, Anastasia Ailamaki, fost profesor la Carnegie Mellon, Monika Henzinger, fost profesor la Cornell, şi mulţi alţii.

"E clar că dacă vrei să studiezi şi să faci cercetare cu profesori de acelaşi nivel ca la MIT, Stanford, Berkeley, nu trebuie să te deplasezi peste Ocean. Poţi să stai la câteva ore cu avionul de casă, poţi să te duci acasă de Paşte, de Crăciun sau de zile de naştere".

Există în Europa câteva locuri în care se poate face cercetare în domeniul informaticii la nivel cu adevărat mondial: EPFL, Cambridge şi Max Planck
George Cândea,
profesor la EPFL

Google, IBM, Microsoft Research...

Pentru acei tineri români excepţionali în domeniul informaticii, care nu vor să se rupă cu totul de România, George Cândea a iniţiat un program de internship, la EPFL, în cadrul Dependable Systems Laboratory. "Principalul scop este să dau studenţilor de vârf ocazia să facă cercetare aşa cum se face la MIT şi Stanford".
Concret, începând din anul III, orice student poate aplica pentru un internship de 3-6 luni, iar cei în an terminal pot să meargă la EPFL să-şi facă proiectul de diplomă. Dintre interni, cei mai buni vor fi invitaţi să aplice şi la programul de doctorat.

Internship şi doctorat

"Candidaţii îmi trimit un CV, foaia matricolă şi datele de contact a două persoane care pot să-mi dea detalii despre ei. Împreună cu colegii, analizăm dosarelele primite şi invităm câţiva candidaţi pentru faza a doua a evaluării. Anul acesta, le-am cerut să rezolve o problemă practică. Cei care trec de faza asta au primit o miniproblemă de cercetare şi au avut 2-3 zile să prezinte o soluţie. Internii primesc din partea laboratorului meu o bursă între 1.000-1.200 de euro pe lună.

Unii dintre aceşti interni sunt într-adevăr de calibrul necesar pentru a continua la doctorat. Condiţiile de doctorat sunt şi ele foarte bune, studenţii primesc în jur de 2.700 de euro, salariu lunar. După absolvire, doctoranzii noştri devin profesori la alte universităţi, lucrează la anumite firme, cum ar fi Google şi IBM, sau merg în laboratoare de cercetare, cum ar fi Microsoft Research".

Cei interesaţi de internship şi doctorat, pot să consulte pagina: http://dslab.epfl.ch/positions.html.

Tineri români la EPFL

Cristian Zamfir are 27 de ani, a făcut un internship la EPFL, iar din aprilie 2008 e doctorand. "În domeniul meu, Computer Systems, cele mai bune universităţi din Europa, la care se poate studia la nivelul facultăţilor de top din SUA, sunt EPFL şi University of Cambridge.

Mi-ar plăcea foarte mult ca după ce termin doctoratul să lucrez într-un institut de cercetare ca Microsoft Research, undeva în Europa. Pentru aceasta e nevoie însă de rezultate excepţionale şi sper să le obţin la EPFL". De ce Europa?

"Cred că Europa este un alt mod de viaţă, e mai aproape de ţară, oamenii sunt diferiţi şi mediul are o tentă culturală mai puternică decât în SUA.

De asemenea, priorităţile oamenilor, lucrurile pe care le fac în timpul liber - cum ar fi să ia lecţii de pian, să vadă un film la cinema de artă sau să escaladeze un vârf din Alpi - fac lucrurile diferite faţă de multe locuri din SUA".

Lucian Variu are 26 de ani, a terminat Facultatea de Calculatoare din cadrul Universităţii "Politehnica" din Timişoara şi face masterul la EPFL. "Argumente pro Europa ar fi destule.

Cel mai important este acela că nu ai nevoie de o zi de zbor pentru a-i vizita pe cei dragi.

Cultura este diferită de cea americană, iar salariile sunt ceva mai bune în domeniul academic decât în State. Eu cred că poţi face orice, oriunde doreşti, atâta vreme cât ai voinţă".

Silviu Andrica, de 24 de ani, e în ultimul an la Universitatea "Politehnica" din Timişoara. El pregăteşte proiectul de diplomă şi a fost deja acceptat şi în programul de doctorat: "În State nu m-am gândit să aplic deoarece e prea departe.

Diferenţa între educaţia pe care aş fi primit-o acolo şi cea de aici e nesemnificativă. Şi, nu în ultimul rând, Elveţia e Elveţia: o ţară foarte civilizată, cu universităţi excelente, foarte curată, unde toată lumea te tratează respectuos".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite