Unde vor să studieze tinerii de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii studenţi mizează pe universităţile de prestigiu din străinătate, absolvenţii de liceu de anul acesta aleg facultăţile româneşti Dezamăgit de universităţile din

În timp ce unii studenţi mizează pe universităţile de prestigiu din străinătate, absolvenţii de liceu de anul acesta aleg facultăţile româneşti

Dezamăgit de universităţile din România, Andrei Anghel a acceptat oferta celor de la Harvard. Alţi tineri cred că şi în facultăţile noastre se face carte serioasă.

Harvard, Columbia, Colgate, Colby, Amherst, Wesleyan, Bard, Vanderbilt. Opt universităţi americane de prestigiu unde românul de 19 ani, Andrei Anghel a fost acceptat pentru a studia.

"Am dat odată un interviu la un ziar din Ploieşti şi i-am spus ziaristei că vreau să ajung la Harvard. A râs de mine, nu m-a crezut în stare, dar eu tot am ajuns la Harvard!", spune mândru tânărul prahovean din satul Găgeni, comuna Păuleşti.

Chiar dacă este olimpic internaţional la biologie, tânărul nu se înscrie în tiparele obişnuite ale "tocilarului", cum spune chiar el. În clasa a VII-a a luat constant 7 la biologie, iar prima notă în liceu a fost un 3, la logică.

"Vreau mai mult!"

Cu toate acestea, din clasa a X-a şi-a descoperit pasiunea pentru biologie şi a început să înveţe pe brânci. Odată cu primele rezultate, au venit şi ambiţiile.

"Am început să tânjesc la mai mult. Aveam ca opţiune Medicina şi Biologia, în România. Am stat bine şi m-am gândit ce să fac şi am decis să plec afară", povesteşte Andrei.

Părinţii nu au fost chiar încântaţi de decizia tânărului de a se muta peste Ocean pentru cel puţin patru ani, însă au fost convinşi de efortul constant al fiului lor. "Mama îmi zicea că este foarte dezamăgită că vreau să plec, însă, după ce a stat nopţi în şir cu mine până la ora trei, s-a convins cât de mult muncesc pentru asta. Acum spune că nu şi-a imaginat niciodată că va avea un copil student tocmai la Harvard. Ştiu că e mândră!", râde Andrei.

Băiatul va studia în SUA biologia moleculară şi biochimia, însă nu are de gând să fie un şoarece de bibliotecă. "Cred că am pregătirea academică necesară ca să mă implic şi în viaţa socială a universităţii. Am vrut să merg în SUA şi pentru ca să am altceva de discutat în timpul liber, în afară de Guţă şi Adrian Minune", mai spune tânărul.

Următorul pas: premiul Nobel

De când a aflat că a fost acceptat la cea mai prestigioasă universitate din Statele Unite ale Americii, tânărul de 19 ani simte că a început o nouă viaţă.

"De mic mi-am dorit trei lucruri: să văd Parisul, să intru la Harvard şi să câştig premiul Nobel. Pe primele două le-am făcut anul acesta, mai rămâne un singur vis de îndeplinit", spune Andrei râzând. El mai deschide însă şi acum cărţile de biologie, uimindu-şi prietenii, însă studiul a devenit un fel de rutină plăcută, la fel ca şi pasiunea sa pentru tenis.

Cheia succesului, munca asiduă

Oana Mureşan, una dintre cele două băimărence care au reuşit să ia nota maximă la Bac-ul de anul acesta.

Oana a absolvit Liceul de Artă din Baia Mare, la clasa de Arhitectură ca şef de promoţie cu media 9,93 şi este hotărâtă să dea admitere la Bucureşti la Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu".

Absolventa de nota 10 nu a aplicat niciodată pentru o facultate din străinătate. "Probabil că aş fi fost admisă dacă aş fi aplicat, dar nu m-a interesat, pentru că eu încă din clasa a VII-a am vrut arhitectură. Nu m-am mai gândit niciodată la altceva", spune ea.

Talentul fetei la desen este revendicat, pe rând, de ambii părinţi. "Tata spune că bunicul, adică tatăl său, era tâmplar, dar avea un talent deosebit şi crea diferite obiecte din lemn, cu care avea foarte mare succes. El crede că de la el am moştenit talentul la desen.

Pe de altă parte, mama spune că şi în familia ei a fost cineva care a desenat frumos şi că este posibil ca de acolo să fi moştenit talentul. Dar eu cred că nu am chiar atât de mult talent, ci sunt ambiţioasă şi muncesc. Am colegi mult mai talentaţi decât mine, însă eu am avantajul că muncesc mai mult", explică ea cheia succesului.

Tânăra a participat pe parcursul anilor de liceu la diferite concursuri, olimpiade şi expoziţii. "Am avut o colecţie personală de desen care a fost expusă în şcoală, iar anul trecut am participat la Olimpiada Naţională de Arhitectură.

În fiecare an, arhitecţii din Baia Mare organizează concursul de arhitectură "Maria Mulea", în memoria celei care a fost arhitectul oraşului Baia Mare. Am participat trei ani la rând şi am câştigat locul I", ne-a spus mândră tânăra.

Tot arhitectură, dar în Germania

Şase absolvenţi de liceu din România au primit burse de studiu de la guvernul german. Printre ei se numără şi Mădălina Marincu-Bunei, absolventă a Liceului "Nikolaus Lenau" din Timişoara. Media la Bacalaureat a fost 9.89, iar în timpul anilor de studiu nu a avut medii sub 9.50.

Cu ajutorul bursei oferite de statul german, Mădălina îşi va continua studiile la Fridericiana Universität din Karshlue, în domeniul Arhitecturii, cu specializare în reabilitarea clădirilor istorice. Deşi a urmat în liceu profilul de filologie, Mădălina a muncit mult în paralel pentru a primi bursa oferită de nemţi.

"Dacă nu aş fi primit această bursă nu mi-aş fi permis să studiez în străinătate. Occidentul are mai multă experienţă în domeniul reabilitării clădirilor istorice. O să mă întorc aici pentru că acolo s-a făcut tot ce s-a putut pe acest domeniu şi aş fi limitată", spune Mădălina. Tânăra nu se aşteaptă să fie uşor în Germania.

Profesorii sunt mai duri în străinătate

"Profesorii sunt duri. Ca să mă menţin mi-ar fi mai uşor decât aici, dar eu vreau să am rezultate şi îmi va fi mai greu", spune Mădălina.

Alte trei timişorence, colege ale Mădălinei, vor beneficia la rândul lor de burse: Emanuela Stanisav, care va studia Ştiinţele Politice, şi Bianca Chişărău, care se va specializa în Filologie Germană.

Cel care le-a ajutat pe fete să obţină bursele a fost profesorul de germană, Dieter Klein. "Profesorii din liceu sunt prea distanţi. Vin, predau lecţia şi pleacă. Atunci când ne-am întors de la concursul pentru bursă de la Sibiu, profesorii nu au vrut să ne motiveze nici măcar absenţele, spunând că am fost în interes personal, şi nu în interesul şcolii", povesteşte Mădălina.

Bursa oferită de nemţi celor trei eleve din Timişoara înseamnă achitarea studiilor şi a cheltuielilor anuale în valoare de 8.400 de euro şi asigurarea chiriei şi a transportului. Potrivit Mădălinei Marincu-Bunei, peste 50 la sută din colegii ei de liceu merg să studieze în străinătate şi în special la Viena, pe cont propriu. (Au contribuit Alina Busuioc, Angela Sabău, Daniel Dancea)

I-am spus unei ziariste că vreau să ajung la Harvard. A râs de mine, nu m-a crezut în stare, dar eu tot am ajuns în America.
Andrei Anghel,
student

Îmi doresc să studiez norvegiana şi engleza la Universitatea din Cluj. Pe viitor mă gândesc să devin interpret sau translator şi sper mult să fiu acceptat la facultate.
Gheorghe Bălan,
student

Premianţii ieşeni vor la facultate în ţară

Patru dintre tinerii ieşeni care au obţinut media 10 la Bacalaureatul din acest an sunt decişi să-şi continue studiile la universităţi de prestigiu din ţară. Doar unul dintre finaliştii cu 10 la Bac, Cristina Arina Baibarac, absolventă a Colegiului "Costache Negruzzi" din Iaşi, va pleca să îşi continuie studiile la Universitatea Bremen din Germania.

Un alt decar, Gheorghe Bălan, de 19 ani, din comuna ieşeană Hălăuceşti, îşi doreşte să studieze engleză şi norvegiană la Universitatea din Cluj. "Pe viitor mă gândesc să devin interpret sau translator şi sper mult să fiu acceptat la Cluj", a mărturisit Gheorghe Bălan.

Dintre absolvenţii cu 10 pe linie din Iaşi face parte şi Dragoş Traian Marius Marcu. Tânărul spune că a învăţat în toţi cei 12 ani de şcoală pentru ajunge la performanţa din acest an.

Dragoş a terminat Liceul "Miron Costin" şi este decis să rămână în oraş să se facă medic. "Voi da admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi", spune hotărât băiatul.

Dacă nu aş fi primit această bursă nu mi-aş fi permis să studiez arhitectura în străinătate. Occidentul are mai multă experienţă în reabilitarea clădirilor.
Mădălina Marincu-Bunei,
studentă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite