De ce să te înscrii într-o asociaţie studenţească?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care se alătură organizaţiilor studenţeşti au mai multe şanse la angajare şi pot câştiga experienţă de lucru în echipă. Dacă eşti membru într-o organizaţie de studenţi poţi afla în ce măsură ai aptitudini de lider. Devii deschis la minte şi mai pregătit pentru nou.

O asociaţie este mai mult decât un mediu care te pregăteşte pentru viitorul loc de muncă. “Ea este o şcoală a vieţii. Aici înveţi despre ce înseamnă lucrul în echipă, importanţa unui termen-limită, a interdependenţelor care apar când lucrezi în echipă”, este de părere Bogdan Avram, preşedinte Asociaţia BEST.

Te loveşti de aspecte simple de comunicare care îţi pot influenţa definitiv un proiect. “Înţelegi cum e să fii lider. Ajungi să creşti ca individ, creşte încrederea în tine, îţi dai seama ce poţi face tu singur, dar şi împreună cu alţii”, spune Avram.
Poţi crea efecte de sinergie în echipele cu care lucrezi, devii mai deschis la minte şi pregătit pentru nou.

Oportunităţi de job

Pe lângă instruirea şi pregătirea profesională, tinerii care se înscriu într-o organizaţie studenţească  îşi pot dezvolta abilităţi folositoare în cazul în care se angajează.

“Experienţa aceasta o pot dobândi la noi pe o perioadă mai scurtă decât în cazul unui loc de muncă obişnuit. Când se angajează, ei deja sunt pregătiţi, ştiu ce vor şi se  pot adapta mai uşor la locul de muncă.

Avantajul unei asociaţii este că tinerii au şansa de a învăţa de la profesionişti. Contează destul de mult pentru marile companii faptul că tinerii sunt înscrişi în organizaţie, oportunităţile sunt mai mari”, explică Mihai Iorga, preşedintele Business Organization for Students, organizaţie studenţească înfiinţată în 2001. Activitatea fiecărei asociaţii variază în funcţie de obiectivele stabilite, statut şi de domeniul de activitate.

Există organizaţii pe domeniul social, profesional şi socio-profesional şi tot ceea ce ţine de reprezentarea intereselor studenţilor şi de apărarea drepturilor pe care aceştia le au. Organizaţiile profesionale se ocupă exclusiv cu partea de proiecte, precum şcoli de vară, internship-uri, conferinţe şi campanii. În România sunt predominante organizaţiile socio-profesionale care reprezintă studenţii.

Avantaje

-Experienţă la angajare, în gestionarea resurselor, în relaţii publice şi tehnici de negociere.

-Excursii în străinătate la preţuri mici. Majoritatea asociaţiilor au facilităţi de genul cursurilor în străinătate pentru membrii activi sau participarea la congrese internaţionale în diverse capitale ale lumii.

-Informaţii exacte despre piaţa muncii, persoane de contact, companiile existente în domeniul în care vrei să lucrezi.

-Ai ocazia de a lupta, alături de o echipă, pentru soluţionarea problemelor pe care le ai ca student.

-Participare la procesul de luare a deciziilor, ca partener egal de discuţii alături de conducătorii universităţii sau alături de reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

-Participare şi organizare de mese rotunde, conferinţe, dezbateri sau simpozioane pe teme care te interesează.

Burse germane pentru studenţii români

Studenţii, absolvenţii şi doctoranzii români pot obţine burse DAAD (German Academic Exchange Service) pentru cursuri de

image

vară sau stagii de cercetare la toate universităţile germane acreditate. Parte din aceste cursuri se desfăşoară în limba engleză.

Începutul programului de burse pentru români a avut loc în 1967, prin stabilirea relaţiilor diplomatice între Germania şi România. După 1990 promovarea acestor burse s-a lărgit. Din 1993 şi până în anul 2006 au fost promovaţi prin fondurile DAAD 12.382 studenţi bursieri, absolvenţi şi oameni de ştiinţă, din care 2.945 din Germania şi 9.947 din România.

Din februarie 2002 există la Bucureşti Centrul de Informare (IC) al DAAD, care funcţionează  în cooperare cu Academia de Studii Economice. Mai multe informaţii pe www.info@daad.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite