2009, anul masterelor pentru noi specializări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2009, anul masterelor pentru noi specializări
2009, anul masterelor pentru noi specializări

Universităţile s-au adaptat noilor cerinţe ale pieţei locurilor de muncă, oferind specializări inedite pentru România. Consiliere genetică, misionarism şi pastoraţie, robotică, nutriţionism la distanţă sau arta actorului, sunt numai câteva dintre noile specializări scoase „pe piaţă“ de universităţi.

Majoritatea marilor universităţi din ţară au încercat să devină atractive, la nivelul masterelor, prin specializări care să acopere domenii neexploatate până în momentul de faţă. Astfel, noi specializări au apărut în Medicină, Teologie, Actorie, Filologie sau Mecanică.

Cluj-Napoca: primii consilieri genetici

Universitatea „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca propune 28 de mastere noi pentru admiterea 2009 – 2010, printre care se numără masterul în „Consilierea genetică“ din cadrul Facultăţii de Psihologie sau cele în „Amenajarea grădinilor“ sau „Ştiinţele nutriţiei“ din cadrul Facultăţii de Biologie şi Geologie.

Masterul în „Consilierea genetică“ este primul de acest gen din România, iar potrivit lui Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB, este şi singurul din estul Europei.

„De pildă, dacă se ştie că în familia cuiva există predispoziţie spre obezitate se estimează riscul sau vulnerabilitatea de a manifesta aceeaşi tulburare, iar consilierul genetic va schimba stilul de viaţă al pacientului astfel încât să se elimine orice risc, pentru a evita această tendinţă“, a explicat profesorul universitar dr. Daniel David. Masterul se adresează psihologilor, medicilor, biologilor, asistenţilor sociali şi asistentelor medicale.

Masterul în ştiinţele nutriţiei este, potrivit decanului Facultăţii de Biologie şi Geologie din Cluj-Napoca, Cristina Dobrotă, tot primul din România.

„Este un master la distanţă, interdisciplinar. Studenţii învaţă chimia alimentelor, patologia bolilor de nutriţie, despre dereglările psihologice legate de nutriţie, dar şi ce fel de exerciţii de fitness sunt recomandate“, a declarat Cristina Dobrotă. Pentru această specializare există 50 de locuri, toate cu taxă de 2.500 de lei pentru un an. La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, printre specializările noi se numără masterele în robotică sau în design industrial.

Craiova: arta actorului, în premieră

În Bănie sunt 40 de noi mastere pentru anul şcolar 2009-2010. În cadrul Universităţii din Craiova, zece din cele 16 facultăţi au noi mastere pentru noi specializări programul de studiu de master mai bogat.

Astfel, Departamentul de Teatru de la Facultatea de Litere a înfiinţat „Arta actorului“, master cu opt locuri la buget şi 20 la taxă (4.000 de lei), la care se organizează concurs de admitere. Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane are de anul acesta masterul în „Filosofie contemporană“, la care se dă examen pentru ocuparea celor 10 locuri bugetate, dar nu şi pentru cele 25 cu taxă (3.000 de lei).

La Teologie, masteranzii au specializările „Misiune şi pastoraţie“ şi „ Management de caz în asistenţa socială“, unde sunt disponibile câte 15 şi respectiv 12 locuri la buget şi tot atâtea la taxă (2.500 de lei). Facultatea de Mecanică are patru noi mastere, printre acestea fiind şi „Proiectarea modernă a autovehiculelor rutiere“, cu 36 locuri la buget şi 100 la taxă (3.000 lei). La Electrotehnică, patru din cele opt mastere sunt în curs de acreditare, unul fiind „Gestiunea proceselor energetice“.

Ploieşti: Afaceri la Petrol şi Gaze

Pentru cele cinci facultăţi din cadrul Universităţii de Petrol-Gaze (UPG) din Ploieşti sunt disponibile 424 de locuri subvenţionate şi 1.950 de locuri cu taxă. Cele mai multe locuri – 400 -  sunt la Facultatea de Ştiinţe Economice, la specializarea “Managementul sectorului public“. De anul acesta, la UPG vor fi şi programe de mastere noi faţă de anii precedenţi. 

Acestea sunt: “Managementul sectorului public“, “Strategii în afaceri internaţionale“, “Sisteme cu baze de date pentru afaceri“, “Didactică şi didactici de specialitate“, “Politici europene. Securitatea economico-socială şi a mediului“, “Studii europene în administraţia publică“, “Administraţie publică şi integrare europeană“ şi “Teoria şi practica limbii şi a literaturii române în învăţământul actual“.  Taxa de studii pentru anul universitar 2009-2010 este de 2.000 lei şi se poate achita în patru rate egale.

Universitatea “Dimitrie Cantemir“ Târgu Mureş organizează în perioada 7 - 30 septembrie înscrieri pentru programul de masterat Asigurarea Calităţii învăţământului, singurul masterat din ţară acreditat în acest domeniu. Durata studiilor este de doi ani. Beneficiari pot fi directori de unităţi de învăţământ, inspectori şcolari, cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, consilieri sau psihologi şcolari, angajaţi în învăţământul special – psihopedagogi, logopezi, profesori de sprijin, dar şi funcţionari din administraţia locală responsabili cu probleme de educaţie sau formatori în sistemul de educaţie a adulţilor.

Misiunea masteratului este de a contribui la creşterea calităţii învăţământului prin formarea unui persoanl didactic de înaltă calitate. „Masteratul contribuie la dezvoltarea şi cultivarea competenţelor psihopedagogice şi manageriale impuse de noile standarde ale formării profesionale continue. Aşteptăm cam 60 de candidaţi. Fiind o universitatate privată, studiile sunt doar cu taxă“, a declarat conf. univ. dr. Elena Adriana Tomuleţiu.

Taxa anuală de şcolarizare este de 2.280 lei, divizată în şase rate. Începând cu anul de studii 2009-2010, Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureş lansează masterul de „Scriere dramatică“, o premieră la nivel naţional. 

Taxe mai mari pentru cursanţii străini

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) vrea să modifice, începând cu anul universitar 2010-2011, cuantumul minim al taxelor de şcolarizare, în valută, pentru cetăţenii din state terţe Uniunii Europene care studiază pe cont propriu în România, senatele universităţilor putând stabili valoarea finală a acestora. În acest sens ministerul a elaborat un proiect de ordonanţă privind stabilirea cuantumului minim al taxelor de şcolarizare în valută a cetăţenilor din state terţe UE care studiază pe cont propriu în România.

Potrivit actului, sumele încasate din taxele de şcolarizare prevăzute sunt folosite conform metodologiei MECI, aprobate prin Ordinul Ministrului. Până în prezent, cuantumul minim al taxelor de şcolarizare pentru cetăţenii statelor terţe UE a fost cel stabilit în 1993, în dolari. În învăţământul universitar tehnic, agronomic, ştiinţe, matematici şi matematici aplicate, sport, licenţă, masterat şi rezidenţiat, taxa minimă este de 270 de euro pe lună.

Constanţa produce analişti ai conflictelor din zona Mării Negre

La Universitatea „Ovidius“, din Constanţa, pentru anul universitar 2009 – 2010 sunt disponibile 3.174 de locuri cu taxă şi 650 fără taxă pentru studii de masterat.

Absolvenţii de facultate au la dispoziţie în acest an 82 de programe de master.

Cursuri „pentru viitorii lideri“

La Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a fost introdus în acest an un program nou: „Managementul instituţiilor de cercetare istorică şi socio - politică“. „Cei care aleg un astfel de master studiază de la managementul instituţiilor până la gestionarea crizelor şi conflictelor din zona Mării Negre, comunicare, relaţii publice. Aş putea spune că se adresează viitorilor lideri. Este un program nou pe piaţa învăţământului constănţean“, a explicat conf. univ. dr. Mariana Cojoc, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice. În prezent, pentru acest program de master sunt disponibile aproximativ zece locuri bugetate şi 25 de locuri cu taxă.

„În cazul în absolvenţii vor fi interesaţi de acest program, se pot deplasa locuri fără taxă de la masterele pentru care nu există solicitări“, a declarat Mariana Cojoc. La Facultatea de Litere, sunt disponibile patru programe de master, dintre care unul introdus anul trecut: „Comunicare şi discurs intercultural în spaţiul european“.

„Competenţele dobândite prin participarea la programul de master vor permite integrarea absolvenţilor atât ca profesori şi cercetători în institute şi universităţi de profil, cât şi ca directori de imagine, consilieri în comunicare interculturală, consilieri pentru strategii de criză instituţională, consilieri în relaţia cu mass-media, coordonatori de programe de comunicare în domeniul cultural, politic, social, coordonatori media“, a declarat conf. univ. dr. Florentina Nicolae, şeful catedrei de limbi clasice, balcanice şi slave, din cadrul Facultăţii de Litere. 

image
image

Dacă se ştie că în familia cuiva există predispoziţie spre obezitate se estimează riscul de a se manifesta aceeaşi tulburare, iar consilierul genetic va schimba stilul de viaţă al pacientului, astfel încât să se elimine orice risc.

image



Daniel David, profesor universitar

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite