România, codaşă la angajări în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are una dintre cele mai scăzute rate de angajare a persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, mai exact de 58,6%, raportată la 2009, în timp de media Europei este de 64,6%.

Numai trei state din UE au o rată a angajării mai redusă decât cea a României, respectiv Malta (54,9%), Ungaria (55,4%) şi Italia (57,5%), potrivit unui comunicat transmis miercuri de Eurostat.

Chiar şi în Spania, ţara cu cei mai mulţi şomeri din Europa, rata angajării este mai ridicată decât în România, de 59,8%.

În aceste condiţii, nici nu-i de mirare că din ce in ce mai multi conaţionali îşi doresc să părăsească România, în favoarea altor ţări cu un nivel de trai mai ridicat şi o mai mare stabilitate. Dintre cei peste 5.000 de romani intervievaţi online de site-ul de recrutare Myjob, 86,82% au declarat că ar pleca peste hotare.

Românii vor joburi pentru calificarea lor

În proporţie de 43.94 %, participanţii la sondaj afirmă că ar părăsi România în favoarea unui job pentru calificarea lor în străinătate. Aproximativ un sfert dintre respondenţi (25,36%) ar pleca în altă ţară în orice moment, doar pentru că, spun ei, sunt salarii mai mari şi condiţii mai bune.

Puţin peste 10 procente (10,27%) dintre cei chestionaţi nu doresc să plece în străinătate cât timp familia lor se află în România. Doar 3,32% dintre românii participanţi la sondaj afirmă că România merge într-o direcţie bună şi nu vor să părăsească ţara.

În proporţie de 47.68 %, bărbaţii ar pleca oricând în străinătate pentru un job care le respectă calificarea, faţă de doar 38 de procente în cazul femeilor intervievate.

Un rezultat surprinzator al sondajului este cel privitor la grupele de vârsta – cei peste 55 de ani sunt dispuşi să plece peste hotare în proporţie de 70,27 %, dacă ar găsi un loc de muncă adecvat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite