AUDIO / VIDEO Şofer de pe cel mai periculos traseu RATB: „Pe linia asta e ca în Bronx“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vechi şofer de pe linia 163 a Regiei Autonome de Transport Bucureşti a povestit, pentru adevarul.ro, cum decurge o zi de muncă din viaţa sa.

Şoferul, al cărui nume îl vom păstra sub anonimat din motive de siguranţă, lucrează în cadrul RATB din anul 1989 şi de aproximativ trei ani pe cea mai periculoasă rută de transport in comun din Capitală. El a fost însoţit pe traseu de un reporter „Adevărul" şi a povestit prin ce trebuie să treacă un şofer de-a lungul unei zile de muncă. Vizibil indignat de tot ceea ce se petrece pe drumul parcurs de autobuzul 163, şoferul spune că cei care încurcă cel mai mult circulaţia prin oraş a mijloacelor de transport în comun sunt ceilalţi şoferi.

„Dacă este foarte aglomerat, şoferii nu te lasă nici măcar să ieşi din alveolă. Sunt unii care parchează în staţiile RATB, iar alţii care opresc chiar înaintea acestora şi trebuie să-i depăşim şi să facem staţie pe prima bandă de mers. Mai sunt şi taximetriştii, care staţionează de multe ori în staţii", spune angajatul RATB.

Bulibaşa le-a explicat ţiganilor care e treaba cu noile maşini RATB

Şoferul afirmă că el nu a avut probleme cu persoanele care călătoresc în autobuz, deoarece a încercat mereu să aplaneze conflictele. În schimb, colegii săi au luat parte la unele altercaţii şi au fost chiar ei implicaţi în scandaluri, fiind bătuţi de o parte a localnicilor din Giuleşti Sârbi. Conducătorul RATB spune că, datorită intervenţiei autorităţilor, problemele au mai dispărut. În drumul nostru spre capătul de linie trecem şi pe lângă bulibaşa satului, iar şoferul adaugă că acesta a avut un rol important în educarea persoanelor din Giuleşti Sârbi, deoarece le-a explicat localnicilor că noile maşini care aparţin RATB sunt dotate cu aer condiţionat şi camere de filmat. „Am colegi cărora li s-au spart geamurile de la maşini. Sunt unii puştani care vor să se afirme, se dau mari, cântă în maşină, dansează, fumează. Am avut noroc şi cu bulibaşa lor, care le-a explicat că noile maşini, Mercedes, au aer condiţionat, condiţii mai bune. Mai mult, are şi cameră de filmat şi trebuie să aibă grijă că dacă fac ceva îi vede poliţia", povesteşte conducătorul RATB.

image

Click pe imagine pentru mărimea normală

După ce am trecut de bulibaşă am ajuns pe o altă stradă unde mai mulţi puştani jucau tenis de picior în mijlocul drumului, iar şoferul a trebuit să frâneze şi să aştepte ca aceştia să se dea la o parte. În semn de protest că un autobuz le întrerupe jocul, băieţii au dat cu mingea într-un geam lateral al maşinii. „Este ceva obişnuit. Astă iarnă mi-au aruncat cu gheaţă în parbriz pentru că nu am vrut să opresc între staţii. Pădure fără uscături nu se poate. Pe linia asta e ca în Bronx", ne spune şoferul.

Continuându-ne drumul ajungem şi la un depozit de fier vechi, unde mai mulţi ţigani descarcă de zor metale dintr-un camion umplut până la refuz. Conducătorul RATB afirmă că vede destul de des acest scenariu, dar în trecut şoferii întâmpinau probleme mari, deoarece drumurile nu erau asfaltate iar persoanele descărcau fierul în mijlocul drumului şi opreau circulaţia. Întrebat dacă pe această linie există şi controlori, şoferul declară că acest lucru nu se mai întâmplă decât dacă sunt şi jandarmi pe traseu. „Controlorii vin doar cu jandarmii după ei, altfel nu se poate. Sunt şi persoane care îşi cumpără bilet sau abonament. Odată s-a furat cu totul aparatul de validat cardurile, nu ne-a venit să credem că se poate întâmpla aşa ceva", afirmă acesta.

Şi, pentru ca tacâmul să fie complet, în timp ce ne întorceam spre oraş am dat şi peste câteva animale care mergeau nestingherite şi neînsoţite pe mijlocul străzii. Văzând acest lucru am avut tentaţia de a-l întreba pe şofer unde ne aflăm de fapt, dar parcă acesta citeşte gândurile şi spune automat: „Se mai întâmplă. Mai mult, drumul este blocat vara de petreceri, pentru că ei fac grătar în mijlocul străzii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite