A scăzut numărul fumătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatorii din Romania s-au imputinat de la un an la altul
Fumatorii din Romania s-au imputinat de la un an la altul

Prevalenţa fumatului zilnic în România a scăzut de la 29,7%, în 2003, la 22% în 2011, informează Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, care a finalizat un studiu făcut împreună cu Ministerul Sănătăţii.

Studiul realizat de Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi dat azi publicităţii, de Ziua naţională fără tutun, arată o scădere a numărului de fumători zilnici de la 29,7%, în 2003, la 22% în 2011. Cercetarea arată că, faţă de anul 2009, prevalenţa totală a fumatului (fumători zilnici şi fumători ocazionali) a scăzut de la 32,4% la 26,2%.

„Această evoluţie pozitivă are ca principală cauză faptul că România a aplicat cu consecvenţă măsurile prevăzute în Convenţia Cadru pentru Controlul tutunului a OMS, respectiv monitorizare, protecţia populaţiei faţă de efectele fumului de tutun, oferirea de suport pentru renunţarea la fumat, avertizare, întărirea interzicerii publicităţii, creşterea taxelor), iar efectele au început să apară”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii.

Zilnic, fumează 15% din femei iar ocazional, 3,3%. Bărbaţii fumează în număr mai mic decât în anii anteriori, dar în procent dublu faţă de femei: 30,2% fumează zilnic, iar 5% doar ocazional. Aproape jumătate din fumătorii români (49,1%) cheltuie lunar între 100 şi 300 lei pentru ţigări. Cei care cheltuie cel mai mult pentru ţigări sunt din Bucureşti (12% din bucureşteni cheltuie peste 400 lei lunar) iar cei care cheltuie cel mai puţin sunt din zona de Nord-Est: 31,7% din ei cheltuie mai puţin de 100 lei în fiecare lună.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite