Studiu: Multe familii vor ajunge la nivelul de trai pe care-l aveau în 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statistic, familiile din România au fost mereu, după 1989, victimele schimbărilor sociale, ale tranziţiei la capitalism şi, acum, ale crizei economice.

Potrivit unui raport al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române,  familia din România a trăit mai tot timpul în sărăcie.

Cercetătorii de la ICCV susţin că multe familii vor ajunge la nivelul de trai pe care-l aveau în 1989.

Concluzia lor este tranşantă: România nu a fost niciodată după 1989 atât de pauperă ca acum. Astfel, anii ‘90 au fost ani cu „fenomene de sărăcie şi dezagregare socială“ . Vârful a fost atins în 2000, când aproape 40% din populaţie trăia în sărăcie absolută, segmentul săracilor fiind de patru ori mai mare decât în 1989. Între 2005 şi 2008 se întrezăreau nişte condiţii de viaţă mai bună, toate categoriile sociale simţind acel interval ca pe o perioadă de prosperitate.

Criza i-a lăsat pe întreţinători de familie fără slujbă, iar lipsa unui salariu în casă este greu suportabilă. Sociologul Alfred Bulai, conf.univ.dr la Facultatea de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, spune că era normal să fie afectate familiile din mediul urban. „Cele din mediul rural trăiesc într-o economie de subzistenţă , iar efectele crizei au fost mai mici. În schimb, familiile de la oraş au fost lovite direct  şi puternic, deoarece cheltuielile sunt mai mari şi se simte imediat orice pierdere de venit”, a explicat specialistul. 

Citeşte mâine, în „Adevărul“, care este tipul de familie românească cel mai grav afectată de criză şi care sunt previziunile pentru 2011.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite