Românii sunt una dintre “cele mai îmbolnăvite populaţii din Europa”, arată un raport al Comisiei Prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea de sănătate a populaţiei este afectată de sistemul de sănătate din România, ce prezintă disfuncţii majore. Românii sunt una dintre "cele mai îmbolnăvite populaţii din Europa", arată Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice în raportul din 2008 care va sta la baza noii legi a sănătăţii.

Raportul intitulat "Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetăţenului" va fi fundamentul noii legi a sănătăţii, după ce la sfârşitul anului trecut a fost dezbătut cu factori decizionali, ONG-uri, fundaţii, sindicate patronate şi asociaţii profesionale.

Cum arată sistemul de sănătate din România? Disfuncţional.

Potrivit documentului din 2008, "sistemul de sănătate din România prezintă disfuncţii majore, cu repercusiuni directe asupra stării de sănătate a populaţiei. Astfel, starea de sănătate plasează România pe unul dintre ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene, chiar şi în condiţiile în care unii indicatori au cunoscut îmbunătăţiri în ultimii ani".

Raportul atrage, totodată, atenţia asupra lipsei de performanţă de care dă dovadă sistemul medical din ţară.
"În acelaşi timp sistemul de sănătate este unul dintre cele mai neperformante din Europa şi se caracterizează prin lipsă de transparenţă în alocarea fondurilor şi ineficienţă în utilizarea resurselor, şi aşa printre cele mai reduse din UE."

Starea de sănătate a populaţiei este determinată şi de sistemul medical din România, arată raportul, care subliniază că românii sunt una dintre "cele mai îmbolnăvite populaţii din Europa".

Românii sunt nevoiţi să folosească un sistem cu grave inechităţi în accesul la serviciile de sănătate, chiar şi atunci când acestea sunt disponibile, fapt care nu se întâmplă pentru mulţi dintre locuitorii zonelor rurale, unde numeroase localităţi nu beneficiază de niciun serviciu medical, notează documentul Comisiei Prezidenţiale, potrivit Mediafax.

19 propuneri pentru remedierea problemelor

"Pentru a remedia disfuncţiile menţionate, Comisia are o serie de 19 propuneri care se bazează pe modificarea paradigmei de funcţionare a sistemului de sănătate. Astfel, esenţa întregului document constă în remodelarea sistemului de sănătate prin situarea pacientului/cetăţeanului în centrul sistemului. Pentru realizarea acestui demers, toate măsurile propuse au în vedere responsabilizarea celor implicaţi în luarea deciziilor, de la personalul administrativ de la toate nivelurile - cu sporirea descentralizării - până la personalul medical", potrivit documentului citat.

Soluţiile propuse în raportul Comisiei ar putea fi implementate în 3-7 ani, însă sunt şi unele care pot fi implementate în următoarele 12 luni, au precizat autorii raportului.

Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice va elabora până la sfârşitul anului un proiect al noii legi a sănătăţii, pe care îl va prezenta Ministerului Sănătăţii spre analiză şi completare, a declarat, miercuri, consilierul prezidenţial Virgil Păunescu, citat de Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite