60,2% din românii lucrau în trimestrul al III-lea din 2010
0Din peste 21 de milioane de persoane cât indică datele demografice ale României, aproximativ 9,4 milioane de români au lucrat în al treilea trimestru al anului 2010, rata de ocupare a populaţiei depăşind uşor 60%, arată un raport dat publicităţii miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
INS a înaintat, astăzi, datele oficiale privind "ocuparea şi şomajul", aferente lunilor iulie, august şi septembrie 2010.
Statisticile arată că 9.482.000 de români lucrau într-al treilea trimestru al anului trecut, în timp ce Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă raporta 703.000 şomeri BIM (calculată conform Biroului International al Muncii) înregistraţi în evidenţele sale.
Citeşte şi:
România, în top 10 ţări cu tineri şomeri
Numai 57% din populaţia României a lucrat în primele trei luni din 2010
Populaţia activă a României, din perioada iulie-septembrie, a fost de 10.185.000 de persoane, iar rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă de 60,2%. Procentul indică o scădere de 0,2 faţă de aceeaşi perioadă din 2009 şi de 0,1 comparativ cu trimestrul doi din 2010.
Din cei peste zece milioane de români înregistraţi ca apţi de muncă, 9.482.000 erau angajaţi cu acte în regulă. Ei sunt cei care au contribuit, în perioada iulie-septembrie 2010, la bugetul statului din care au fost susţinuţi toţi ceilalţi locuitori care primesc ajutoare sociale, sub diverse forme, bugetarii din autorităţile şi instituţiile publice, precum şi structurile statale finanţate din bugetul României.
Totodată, INS a anunţat că 64,6% din românii cu vârstele cuprinse între 20 şi 64 de ani au lucrat în perioada menţionată. Procentul se află la 5,4 puncte dinstanţă de ţinta naţională de 70%, stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.
În ceea ce priveşte tinerii cu vârstele cuprinse între 15 şi 24 de ani, rata şomajului BIM a avut nivelul cel mai ridicat nivel - de 22,9% în trimestrul al treilea din 2010.
Anglia are "o situaţie mai rea decât România" privind tinerii şomeri
Rata şomajului calculată conform Biroului International al Muncii a fost de 6,9%, în creştere atât faţă de trimestrul anterior din 2010, cât şi faţă de trimestrul corespunzător din 2009, ambele cu o rată a şomajului de 6,8%.
Sursa datelor o constituie Cercetarea statistică asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO) care se realizează trimestrial, în conformitate cu Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra forţei de muncă în Comunitatea Europeană.
* Şomerii BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care nu au un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui job, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Totodată, şomerii BIM se referă şi la persoanele care, deşi întrunesc cele trei condiţii menţionate anterior, au înregistrat anumite venituri, dar nu erau încadrate oficial în câmpul muncii.