Peste 72.000 de români au plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 8.102 sunt cadre medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele şase luni din 2010, România a pierdut peste 8.100 de cadre medicale care au plecat, prin contracte de muncă, să lucreze în clinicile şi spitalele din străinătate. Aceşti români sunt numai o parte din cei peste 72.000 care au plecat în perioada ianuarie-iunie 2010, din ţară, după ce au aplicat la ofertele angajatorilor străini din state precum Marea Britanie, Franţa, Germania, Suedia şi Malta.

Tăierile salariale, disponibilăzile în sistemul sanitar şi datoriile excesive ale unităţilor spitaliceşti din România au generat o creştere cu 40% a numărului de persoane care au aplicat pentru posturi în domeniul medical, în afara ţării.

Citeşte şi:

Peste 60% din românii plecaţi în Italia nu se mai întorc acasă

Românii, imigranți "pendulari". Dispare visul întoarcerii acasă

Români întorşi în ţară pleacă, dezamăgiţi, înapoi în Spania

În consecinţă, 8.102 au părăsit sistemul medical naţional pentru a activa în state precum Marea Britanie, Franţa, Germania, Suedia şi Malta, care au oferit cele mai multe oportunităţi de angajare în perioada de timp analizată, arată o statistică Tjobs.

image

Numărul emigranţilor români cu specializare în domeniul sanitar este depăşit doar de numărul celor care au plecat din ţară pentru a se angaja, cu acte în regulă, în domeniul construcţiilor. Astfel, în primele şase luni, 10.636 de români au acceptat ofertele angajatorilor străini din construcţii.

426.000 de românii au încercat să se angajaze în străinătate

Potrivit raportului întocmit de specialiştii site-ului de recrutare Tjobs, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2010, peste 426.000 de românii au aplicat online pentru locuri de muncă în străinătate. Angajatorii străini au acceptat 72.462 de români, semnând contracte de muncă pentru perioade de timp cuprinse între 3 şi 12 luni.

Potrivit Tjobs.ro, media concurenţei pentru un loc de muncă peste hotare a fost de 5,85 de persoane, în primul semestru din 2010, însă au existat şi cazuri în care peste 250 de români au aplicat la un singur job.

Din punct de vedere salarial, cei peste 72.000 de români care au semnat contracte de muncă ce totalizează câştiguri lunare de aproape 98 de milioane de euro.

Află care sunt domeniile cu cele mai salarii câştigate de românii plecaţi în străinătate

Mai citeşte şi:

Raport OCDE: Sunt 2,7 milioane de emigranţi români în UE

Spania, ţara europeană cu cei mai mulţi imigranţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite