O româncă printre studenţii internaţionali ai anului în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolventă a Facultăţii de Sociologie-Psihologie de la Universitatea din Edinburgh. Câştigătoare a două burse de cercetare la Universitatea din Melbourne şi la Universitatea St. Andrews,

Absolventă a Facultăţii de Sociologie-Psihologie de la Universitatea din Edinburgh. Câştigătoare a două burse de cercetare la Universitatea din Melbourne şi la Universitatea St. Andrews, precum şi a numeroase granturi şi proiecte, ambasadoare a studenţilor Universităţii din Edinburgh, membră a numeroase organizaţii de specialitate. Astăzi, e doctorand în psihologie socială la Universitatea din Cardiff, colaboratoare la reviste prestigioase de psihologie, editor la publicaţia PsyPAG Quarterly, adresată doctoranzilor în psihologie din Marea Britanie, şi, în plus, reprezentantă a doctoranzilor internaţionali în cadrul British Psychological Society. Are 23 de ani, l-a cunoscut pe Tony Blair, învaţă galeza, scrie un roman şi e din România. O cheamă Alexandra Ispas, pe scurt Alexa, şi ultima ei ispravă o reprezintă accederea în finala concursului International Student Awards, organizat de British Council şi adresat studenţilor internaţionali care învaţă acum în Marea Britanie. Ca să participe la concurs, a trebuit să scrie "a letter home", o scrisoare acasă, în care să spună cuiva drag ce face pe lângă şcoală şi cum profită la maximum de anii pe care-i petrece pe tărâm britanic. A ales să scrie mamei şi misiva, plină ochi de experienţe extraşcolare, i-a convins pe juraţi s-o aleagă printre cei doisprezece "studenţi internaţionali ai anului în Marea Britanie". "Dragă mamă, s-au întâmplat atâtea de când mi-am început doctoratul la Cardiff", şi-a început Alexa Ispas scrisorica, rememorând, pe întinderea unei foi A4, primul an de doctorat la universitatea din ţara Galilor. "ţii minte că eram tot timpul cu nasul în cărţi, filosofând despre viaţă, în loc să o trăiesc... E imposibil să nu trăieşti viaţa la maximum când eşti în Cardiff! Sunt atâtea locuri de vizitat, atâtea evenimente la care poţi lua parte, atâţia oameni pe care-i să-i întâlneşti! şi mai presus de toate - limba galeză! Rămâi stupefiat când vezi cât de bine s-a păstrat, de-a lungul atâtor secole şi în ciuda atâtor bariere". După ce şi-a petrecut patru ani la Universitatea din Edinburgh, Alexa a ajuns, la sfârşitul lui 2005, în Cardiff şi n-a stat o clipă degeaba: "Să faci un PhD în Marea Britanie e fantastic! Relaţiile sunt informale aici: îmi tutuiesc supervizorul, iar el, la rându-i, mă tratează ca pe un coleg şi nu ca pe un subordonat. De vreme ce doctoratul meu presupune în totalitate cercetare, sunt încurajată la maximum să descopăr chestiuni noi, cât priveşte domeniul meu de cercetare, şi mai puţin să diger ce au făcut alţii".

România are 18.000 de "erasmuşi"
Aproximativ 18.000 de studenţi români au participat, începând cu anul 1998, la mobilităţile Erasmus din cadrul programului comunitar Socrates. "Erasmuşii" români reprezintă, astfel, aproximativ 1,5% din numărul total de beneficiari, la nivel european - 1.300.000 de persoane, a precizat Adrian Georgescu, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite