Cât costă recalificarea profesională a unui șomer. De ce scoate ANOFM bucătari și patiseri pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România alocă anual circa 10% din banii destinați recalificării profesionale a șomerilor pentru a scoate pe piața muncii bucătari, patiseri, cofetari și brutari. Fostul ministru al Muncii, Mihai Șeitan, își exprima în urmă cu un an nemulțumirea că în urma cursurilor de recalificare plătite din banii statului au iesit pe bandă rulantă cofetari și frizeri, care au ajuns să-și folosească noile aptitudini mai degrabă în propr

Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Planul Național pentru formare profesională pentru acest an prevede instruirea în ale gătitului a 3481 de șomeri, în condițiile în care, la nivel național, sunt disponibile în prezent doar 97 de locuri de muncă pentru bucătari și niciunul pentru patiseri și cofetari.

Camelia a beneficiat de astfel de cursuri de recalificare și a devenit, din vopsitor caroserie, patiser. După mai bine de 20 de ani petrecuți pe bandă în uzina de la Mioveni, a sperat că își va găsi un loc de muncă făcând ceea ce îi plăcea: gătind. După finalizarea cursurilor de patiser-cofetar femeia în vârstă de 48 de ani nu și-a găsit de lucru.

A ajuns, în cele din urmă, să se angajeze ca bonă. Și-a folosit din plin noile îndeletniciri când a făcut tortul de nuntă al fiicei sale. ”Nu pot să spun că nu m-a ajutat deloc. Că mai iau și eu un ban pentru câteun tort făcut pe ici pe colo. Și la nunta aleia mici tot eu am făcut tortul și a ieșit bun”, ne-a povestit Camelia.

Instruim bucătari pentru vestici

Un posibil răspuns a oferit președintele ANOFM, Silviu Bian, într-un interviu acordat adevarul.ro în luna noiembrie: oameni recalificați în aceste meserii se vor duce să lucreze în străinătate  în industria turismului.

”Domnul ministru Şeitan avea o problemă că sunt multe cursuri de cofetari, patiseri, bucătari. Am analizat atent fiecare judeţ să vedem unde se duc oamenii. Că în servicii la noi nu prea e calitate. Asta e părerea mea. Dar oamenii pleacă afară şi acolo dacă au aceste abilităţi şi dacă au şi o diplomă, iar diplomele nostre sunt recunoscute peste tot, găsesc foarte uşor de lucru în industria turismului din Europa şi din lume”, declara cu avea ocazie șeful ANOFM.

Cursuri menținute din comodiate chiar dacă meseriile respective nu se mai cer

Acest lucru este parțial adevărat, potrivit fostului director al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Muncă, Dumitru Pelican, care precizează că ”atunci când te duci afară angajatorul se uită nu doar la diplomă, ci și la experiența acumulată”.
Potrivit acestuia, astfel de cursuri de recalificare mergeau foarte bine în perioada de dinaintea crizei, atunci când industria HoReCa era în plină dezvoltare.

”Sunt cursuri tradiționale. Până în ianuarie 2009 era un deficit de bucătari, ospătari și barmani. După agravarea crizei, nu numai că nu sunt deficitare, dar au și produs șomeri”, a declarat Dumitru Pelican.

Fostul șef de la AMOFM consideră că prelungirea acestor cursuri la aceiași parametri de dinainte de criză în 2009, 2010 și 2011 s-a făcut din comoditate.

”Faptul că aceste cursuri au fost bine făcute și au mers foarte bine înainte de 2009 le-a dat o oarecare comoditate”, este de părere Pelican. Potrivit acestuia, doar în sezonul estival este util să ai o diplomă că ai făcut astfel de cursuri.

În 2009, primul an al crizei, industria HoReCa a suferit o cădere de 25%, potrivit unui studiu realizat de Trend Hospitality. Potrivit studiului, 2007 a fost cel mai bun an restaurantele din România, când cifra de afaceri s-a situat la circa 1,26 miliarde de euro. În 2009, cifra de afaceri a industriei HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) a scăzut la 958,8 milioane euro.

Jumătate dintre cei care fac un curs de reconversie profesională își găsesc un loc de muncă la un an după finalizarea cursului

Recalificarea unui șomer într-un bucătar costă, potrivit datelor remise de ANOFM către adevarul.ro, circa 842 de lei, iar cea într-un ospătar 821 de lei. ANOFM își propune să cheltuiască în acest an circa trei milioane de lei dintr-un total de 30,8 milioane lei pentru recalificarea șomerilor în bucătari și patiseri-cofetari.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă  nu ne-a putut oferi date privind angajarea în muncă a șomerilor pe meseriile în care s-au recalificat, însă au precizat că, în 2010, ” rata de plasare în muncă atinsă a fost de 27% la șase luni și aproximativ 46% la 12 luni, de la data susținerii examenului de absolvire”.

În 2010, 35.454  șomeri au urmat cursuri de recalificare organizate de ANOFM, dintre aceștia 2351 au devenit bucătari și 684 s-au specializat pe patiserie-cofetărie. Pentru reconversia profesională a șomerilor au fost alocate, anul trecut circa 24,4 milioane lei, din care s-au cheltuit doar 20,9 milioane lei.

În acest an, ANOFM își propune să recalifice 47.816 români care și-au pierdut locul de muncă. Din aceștia 2366 vor deveni bucătari și 1115 vor căpăta abilități în a face prăjituri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite