230 de profesori universitari, zburaţi din învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* După 1 octombrie 2006, profesorii şi conferenţiarii sunt în afara legii pentru că nu au doctoratul în arte vizuale * Prima victimă: pictorul Sorin Ilfoveanu

Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic.
Legea oferea un răgaz de şase ani de zile profesorilor/conferenţiarilor/lectorilor să-şi obţină titlul de doctor, dar în cazul dascălilor din domeniul artei n-a fost chiar atât de uşor să facă doctoratul în aceşti ani. Ion Ciucă, directorul Direcţiei Management Universitar din cadrul MEdC, confirmă că au fost probleme din acest punct de vedere: "Sunt aproximativ 230 de cadre didactice în această situaţie şi majoritatea vin dinspre domeniul artei. Cu ei au fost foarte multe probleme, de aceea au şi dreptul să se revolte acum: domeniile lor de doctorat s-au înfiinţat pe ultima sută de metri şi, în plus, nici nu s-au format suficienţi conducători de doctorat ca să poţi să te înscrii şi să-ţi faci doctoratul. În condiţiile în care erau 1-2 conducători, nu puteai să le dai să îndrume câte 50 de doctoranzi...". Problemele artiştilor au răbufnit cu putere maximă săptămâna trecută când Sorin Ilfoveanu, pictor de renume şi rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, şi-a dat demisia tocmai din acest motiv: neavând doctoratul în arte vizuale, cum cere legea, şi-ar fi pierdut, la 1 octombrie 2006, titulatura pe postul de profesor universitar şi, fără titulatură, adio funcţie de rector! Domnia sa lasă însă să se înţeleagă că renunţarea la funcţie este, în acelaşi timp, şi un act de revoltă faţă de atitudinea oficialilor din Ministerul Educaţiei, care nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă cum stau lucrurile în universităţile de arte din toată ţara: "În primul rând, n-am avut metodologie pentru doctorat în arte vizuale şi, în al doilea rând, profesorii noştri n-aveau cu cine să facă doctoratul, nefiind suficienţi îndrumători de doctorat. În acest moment, avem în universitate în jur de 30 de cadre didactice care sunt în faza finală a doctoratului. Nu-l vor termina însă până la 1 octombrie 2006, iar ministerul nu vrea să le mai acorde acestora nicio prelungire. Am făcut tot soiul de diligenţe la minister, nu pentru mine, pentru că eu nici nu doresc să-mi dau doctoratul, ci pentru colegii mei aflaţi în această situaţie, dar ne-am lovit de obtuzitatea unor oameni de acolo, în special a unui secretar de stat, domnul Dumitru Miron", spune pictorul Sorin Ilfoveanu. Secretarul ştiinţific al Universităţii de Arte din Capitală, Cătălin Bălescu, confirmă că, într-adevăr, situaţia e critică: "Suntem deja într-o postură delicată: şi dac-ar fi să-i eliberăm din funcţie pe cei 30, n-am avea pe cine să aducem în locul lor. şi, deşi am cerut în repetate rânduri soluţii de la MEdC, ei ne dau faxuri scurte, să respectăm legea".

Universităţile de arte, devalizate de artişti
"Cei aflaţi în această situaţie îşi pierd titulatura pe posturile de profesor şi conferenţiar, dar pot fi angajaţi de universitate pe alte posturi, de la lector în jos, pentru care întrunesc condiţiile. Îşi dau, apoi, doctoratul, li se confirmă titlul de doctor şi-şi pot reocupa posturile, după ce susţin concurs în acest sens. Eu zic însă că în nouă ani de zile, din 1997 încoace, puteau să facă doctoratul dacă doreau, dar oamenii se aşteaptă mereu ca ministerul să dea prelungiri. În acest moment, ministerul nu îşi permite să dea derogări de la lege, nu putem încălca legea", ne-a declarat secretarul de stat Dumitru Miron. Că lucrurile nu sunt chiar atât de simple, dimpotrivă, situaţia e extrem de gravă, o confirmă acelaşi Ion Ciucă, director în cadrul MEdC, care-l contrazice pe secretarul de stat: "Cei 230 sunt într-o situaţie critică! Ce înseamnă, de fapt, că îşi pierd calitatea de titular? Înseamnă că vor fi daţi afară din învăţământ! Afară! Treaba aceasta cu angajarea pe post de lector sau mai jos de-atât nu e realizabilă. Uitaţi-vă în lege şi vedeţi ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să fii lector... Vă imaginaţi că un om de 50-60 de ani poate să mai fie lector? Nu! Asta înseamnă că vor fi daţi afară din sistem! În condiţiile în care noi mai avem nevoie de aproximativ 20.000 de titulari, ne apucăm să-i dăm afară pe cei pe care-i avem! Nu poţi să-i dai afară, nu trebuie, nu e în regulă! Sunt câteva zeci de dascăli numai de la Universitatea de Arte în această situaţie. Nu poţi să devalizezi în felul acesta o universitate! Le-ar dispărea 30% din posturile de titulari... şi, până la urmă, parcă pictează mai bine Sorin Ilfoveanu dacă are doctorat? Sau Dan Grigore cântă mai bine cu doctorat?".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite