Apa din piscine şi ştranduri poate provoca infecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu sistemul imunitar deficitar sunt cele mai expuse infecţiilor.

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii recomandă ca, la cel mai mic semn sau simptom de boală, persoanele care au mers la ştrand sau piscină să consulte medicul.

Infecţiile apar, cel mai adesea, la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante şi cele cu clor puse în apă, precizează Ministerul Sănătăţii.

Doctorii recomandă ca persoanele cu afecţiuni digestive, cutanate sau oculare să nu intre în piscină cât timp sunt bolnave. „Este recomandat ca scăldatul să fie făcut numai în spaţiile special amenajate şi care au autorizaţie sanitară valabilă şi de asemenea să fie respectate cu stricteţe regulile de igienă personală. Mai mult, trebuie evitată înghiţirea apei de piscină“, mai spun medicii.

Cele mai frecvente afecţiuni contactate din apa de piscină sau din ştrand sunt dermatozele, de tipul pitiriazis. Este vorba despre o micoză a pielii produsă de o ciupercă şi care se manifestă prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate în special la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea aceluiaşi şezlong de către mai multe persoane.

O altă infecţie este conjunctivita, care se manifestă prin roşeaţa ochilor, dureri urmate de hemoragii subconjunctivale, şi poate fi însoţită de febră, faringită sau chiar suferinţe neurologice. De asemenea, otita de piscină, manifestată prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern, este provocată de o ciupercă microscopică prezentă în apa piscinelor, mai spun specialiştii din Ministerul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite