6.000 de dosare ale pensionarilor militari au fost depuse la Tribunalul Bucureşti. Activitatea instanţei ar putea fi blocată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea Tribunalului Bucureşti ar putea fi blocată după ce circa 6.000 de pensionari militari nemulţumiţi de recalcularea pensiilor s-au adresat instanţei. Alte alte 6.000 de dosare vor fi depuse până la finalul lunii februarie, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii instanţei, potrivit avocatului Costel Gâlcă.

Avocatul pensionarilor militari, Costel Gâlcă, s-a prezentat luni dimineaţă la Secţia de Conflicte şi Litigii de Muncă a TMB cu un cărucior plin cu dosare ale celor aproape 6.000 de clienţi, din care majoritatea sunt afiliaţi Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), informează Mediafax.

Potrivit acestuia, numărul mare de dosare depuse într-o singură zi va bloca activitatea instanţei.

"Am introdus 6.000 de acţiuni, prin care contestăm modalitatea Guvernului de a plăti pensii micşorate, fără a emite şi decizii în acest fel", a declarat Gâlcă, care a precizat că "vor mai urma 6.000 de acţiuni şi cu tot cu cele de azi vor fi 12.000 de acţiuni, ceea ce va duce clar la blocarea Secţiei, având în vedere că anul trecut, în tot anul, aceasta a soluţionat 12.000 de dosare, respectiv cuantumul de dosare pe care noi îl vom depune în două săptămâni", a declarat avocatul Costel Gâlcă.

Alte circa 6.000 de dosare vor fi depuse până la sfârşitul lunii februarie. Potrivit acestuia, primul termen ar putea fi "undeva în 2012-2014", iar persoanele care vor depune acţiuni după pensionarii militari probabil că vor primi termen în 2014.

Întrebat despre temeiul juridic al acestor acţiuni, avocatul a adus ca argument decizia instanţei supreme şi a apreciat că pensionarii vor avea câştig de cauză

"Noi ne aşteptăm să câştigăm toate aceste dosare. Este doar o chestiune de timp. Dacă nu vom câştiga aici, vom câştiga la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care deja şi-a spus foarte clar punctul de vedere cu privire la capitolul pensii", a explicat avocatul.

Gâlcă a mai subliniat că cele 6.000 de dosare depuse luni, precum şi cele 6.000 ce urmează să fie depuse, sunt ale clienţilor de la nivelul Capitalei, dar că vor fi formulate acţiuni în instanţă şi în teritoriu.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică seară, că ÎCCJ a suspendat doar metodologia de recalculare a pensiilor, astfel că Executivul va lucra la un nou act normativ. De asemenea, potrivit şefului statului, pensiile deja recalculate nu vor suferi modificări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite