Pensiile, majorate în raport cu inflaţia, din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey  Franks
Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks

În urma discuţiilor dintre reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) s.a convenit ca, începând din 2011, pensiile să fie majorate în raport cu inflaţia, potrivit unui document al ministerului.

De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2011, punctul de pensie va fi calculat la 40% din salariul mediu brut. În prezent, punctul de pensie reprezintă 43,2% din salariul mediu brut estimat pentru 2009, de 1.693 lei, şi este în valoare de 732,8 lei.

"Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011, la punctajul mediu anual determinat, se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 40% din salariul mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată. Indicele de corecţie menţionat se aplică o singură dată, la înscierea iniţială în pensie", se arată în documentul întocmit de reprezentanţii Ministerului Muncii şi citat de NewsIn.

În documentul citat, secretarul de stat Mihai Şeitan precizează că "atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu brut prognozat nu este sustenabilă".

Decizia de a majora pensiile ţinând cont de nivelul inflaţiei s-a luat la recomandarea Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional.

"Conform recomandărilor formulate, indexarea pensiilor existente (deja acordate) ar trebui separată de evoluţia punctului de pensie, urmând a fi realizată procentual în raport cu inflaţia", se explică în document.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mihai Şeitan, precizează că "atât Banca Mondială cât şi FMI, în urma negocierilor, au formulat recomandări potrivit cărora valoarea punctului de pensie utilizată la calculul prestaţiilor ar trebui în continuare să fie majorată în raport cu salariile şi ar trebui utilizată numai la calculul pensiei în momentul calculării primei pensii".

Proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice rezultat în urma negocierilor cu FMI şi Banca Mondială prevede că "valoarea punctului de pensie, se stabileşte anual, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se determină prin majorarea ultimei valori a punctui de pensie din anul precedent cu rata inflaţiei la care se adaugă jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut, prognozate pentru anul următor".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite