Un olimpic român dă lecţii elitei universitare americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 23 de ani, este din Craiova şi a câştigat 4 medalii de aur la olimpiadele internaţionale de informatică, fiind timp de 9 ani consecutiv cel mai bun pe ţară la această disciplină. De patru

Are 23 de ani, este din Craiova şi a câştigat 4 medalii de aur la olimpiadele internaţionale de informatică, fiind timp de 9 ani consecutiv cel mai bun pe ţară la această disciplină. De patru ani, Mihai Pătraşcu este bursier al celei mai prestigioase universităţi tehnice din lume, Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Olimpicul Mihai Pătraşcu spune: "Principalul dezavantaj al sistemului românesc de învăţământ faţă de cel american este faptul că nu poţi să-ţi alegi cursurile. În State, mai puţin de jumătate din cursuri sunt obligatorii, restul sunt alegerea ta. Acest lucru face ca studenţii să fie mult mai interesaţi de cursuri: din moment ce alegi ce îţi place, eşti mai motivat. şi în plus există şi concurenţă. Dacă un profesor ţine un curs plictisitor şi enervant, n-o să-l ia nimeni. În România, profesorii îşi permit să facă orice la curs, şi e OK dacă predau subiecte care erau la modă în 1960, când erau ei tineri, şi acum nu mai interesează pe nimeni. La nivel elementar, cursurile de aici seamănă cu cele din România. Dar când vrei să studiezi un domeniu la un nivel mai avansat, în România nu vei găsi nici un curs specializat. Bineînţeles că un curs avansat nu poate fi predat tuturor, fiindcă nu toţi sunt interesaţi, şi, în plus, nu toţi sunt suficient de buni în domeniu să facă faţă. În SUA, munca profesorilor constă în cercetare în proporţie de 99 la sută, pe când în România activitatea unui profesor se rezumă de multe ori doar la susţinerea unui curs. În universităţile americane, predatul este o componentă nesemnificativă: se predă maximum un curs pe semestru, uneori chiar jumătate de curs. Totul este să faci ceva cercetare inteligentă într-un domeniu". În ceea ce priveşte viitorul, olimpicul Mihai Pătraşcu spune că nu e sigur că se întoarce în România. "Îmi doresc să fac cercetare, activitate care implică multe călătorii, pentru a interacţiona cu alţi cercetători şi pentru a fi la curent cu ce se întâmplă. Eu, momentan, cheltuiesc aproape 10.000 de dolari pe an cu astfel de călătorii. Dacă în România s-ar da granturi care să-mi permită să fac asta, nu văd de ce nu m-aş întoarce. Altfel ar fi imposibil, fiindcă mi-aş sacrifica cercetarea. În curând o să încep doctoratul. Apoi aş vrea fie să fiu profesor, fie să lucrez într-un laborator de cercetare", ne-a spus Mihai Pătraşcu. În 2005, Mihai a câştigat premiul Computer Research Association, care se acordă celor mai buni studenţi pentru contribuţii ştiinţifice. A publicat 12 lucrări în reviste de specialitate şi a predat "Structuri de date avansate" studenţilor de elită de la MIT.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite