Din noiembrie, SMURD vine în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul lunii noiembrie vor fi deschise servicii SMURD în toate judeţele ţării, a declarat azi dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

"Până la sfârşitul lunii noiembrie, vom deschide servicii SMURD şi în ultimele şase judeţe", a precizat, într-o conferinţă de presă, dr. Raed Arafat, care a participat azi la inaugurarea dispeceratului integrat ISU - Ambulanţă de la Buzău.

Potrivit subsecretarului de stat în MS, "la serviciile de ambulanţă vor sosi 200 de ambulanţe, iar la SMURD 55 de ambulanţe de tip B, din care o parte vor fi folosite pentru deschiderea de servicii SMURD în ultimele şase judeţe, iar celelalte pentru înfiinţarea de echipaje acolo unde deja există oameni pregătiţi".

"În acelaşi timp, sistemul este în mişcare. Dacă până la sfârşitul lunii noiembrie o să avem SMURD-uri în toate judeţele, asta nu înseamnă că am terminat. Sunt echipaje în pregătire pentru alte locaţii. Până în 2014, timpii de reacţie şi de sosire, în zonele urbane pentru echipele de prim-ajutor, vor fi de opt minute din momentul în care a sunat telefonul pentru cel puţin 90 la sută din cazuri, pentru echipele medicale de urgenţă şi terapie intensivă maximum 15 minute, iar în zonele rurale în 75 la sută din cazuri să le acoperim în 12 minute din momentul în care a sunat telefonul cu echipajele de prim-ajutor şi maximum 20 de minute pentru echipele medicale de urgenţă şi terapie intensivă, inclusiv utilizând elicopterele", a explicat Arafat.

El a precizat că, în prezent, se operează cu două elicoptere, la Mureş şi la Cluj, un altul la Iaşi, în cooperare, "dar numărul acestora va creşte cu încă unul până la sfârşitul anului", care va fi folosit în zona de vest a ţării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite