200 milioane de lei pentru plata datoriilor la medicamente şi vaccinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O bună parte din bani va fi cheltuită pe achiziţia de vaccinuri pentru copii
O bună parte din bani va fi cheltuită pe achiziţia de vaccinuri pentru copii

Bugetul Ministerului Sănătăţii ar putea fi suplimentat cu 200 milioane de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru plata medicamentelor şi a materialelor sanitare rămase neachitate şi pentru campaniile de vaccinări.

Aceasta este prima suplimentare de bani după demisia lui Cseke Attila de la cârma Ministerului Sănătăţii, care a reclamat slaba finanţare a sistemului sanitar la rectificarea din luna august.
Suma de 200 de milioane se regăseşte în două proiecte de hotărâri de guvern, apărute recent pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Din cele 200 milioane de lei, 150 de milioane vor fi direcţionate către plata datoriilor la medicamente, iar 50 pentru achiziţia de vaccinuri şi alţi reactivi. În nota de fundamentare care însoţeşte unul dintre proiecte se arată că, în anul 2011, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a fost aprobat în condiţiile de austeritate impuse de criza mondială şi, în aceste condiţii, acesta a fost strict dimensionat, existând în prezent unele programe şi acţiuni insuficient finanţate, fapt care ar conduce la înregistrarea de noi arierate.

Celălalt proiect, care prevede finanţarea cu 50 milioane de lei, vorbeşte despre cheltuirea banilor pentru achiziţii de vaccinuri pentru bebeluşi şi copii mai mari, în principal. În plus, tot de aici se mai dau bani pentru achiziţionarea reactivilor pentru controlul imunohematologic, biologic şi bacteriologic al sângelui şi pentru asigurarea materialelor sanitare pentru cardiologia intervenţională şi chirurgia vasculară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite