STUDIU Peste trei sferturi dintre români au fost afectaţi de criză / Femeile, antreprenorii şi şomeri, printre cei mai vulnerabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 77% dintre românii cu vârsta peste 18 ani au fost afectaţi, într-un fel sau altul, de criza economică, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Mercury Research.

Studiul, intitulat Financial CrisisMeter şi realizat în a doua jumătate a lunii martie cu scopul de a monitoriza impactul crizei financiare asupra românilor, relevă faptul că femeile sunt mai afectate de turbulenţele financiare decât bărbaţii. Astfel, 80% dintre femei şi 74% dintre bărbaţi au afirmat că au simţit efectele crizei economice.

"Aproximativ un sfert (26%) dintre barbaţii cu vărsta peste 18 ani nu au fost afectaţi de criză, procent semnificativ mai mare decât cel al femeilor (20%)", se arată într-un comunicat al Mercury Research.

Criza, resimţită de nouă din zece antreprenori

Potrivit studiului, doar un antreprenor din zece a declarat că nu a fost afectat de criză. La nivelul managerilor sau al angajaţilor cu studii superioare, pănă la mijlocul lunii martie 2010, 55% fuseseră afectaţi, potrivit datelor obţinute de compania de cercetare de piaţă.

“Procentul va creşte simţitor în rândul angajaţilor cu studii superioare, şi nu numai, în urma măsurilor de reducere a salariilor în sectorul bugetar", a declarat Mircea Kivu, director de operaţiuni la Mercury Research.

95% dintre şomeri au resimţit criza din plin

Aşa cum era de aşteptat, criza economică a afectat serios persoanele care nu au, pentru moment, un loc de muncă. 95% dintre şomeri au declarat că au resimţit impactul crizei.

În urmă cu şase luni faţă de perioada culegii datelor, două treimi (66%) dintre românii cu vârsta peste 18 ani erau mai îngrijoraţi de situaţia lor financiară, procent în scădere faţă de luna martie a anului trecut, când 75% dintre români îşi făceau griji privind evoluţia situaţiei lor financiare. În noiembrie 2008, momentul în care în România apăreau primele semne ale crizei doar puţin peste jumătate din adulţiii României (53%) îşi exprimau îngrijorarea.

Ce îi sperie pe români:

- imposibilitatea de a menţine acelaşi stil de viaţă ca în prezent (40%),
- scăderea veniturilor (39%)
- nesiguranţa asupra capacităţii de a face faţă cheltuielilor curente (38%)
- imposibilitatea de a plăti ratele sunt (15%) 
- imposibilitatea de a face economii sau investiţii la nivelul anilor trecuţi (14%)

În ceea ce priveşte stabilitatea financiară a băncilor în următoarele şese luni, ponderea celor care consideră că va fi mai rea este în scădere faţă de anul trecut (61% faţă de 40%). Peste un sfert dintre români consideră că situaţia nu se va schimba, şi doar 13% că va fi mai bună.

Studiul este reprezentativ şi a fost realizat intre 15 martie – 1 aprilie 2010 pe un eşantion de 1.177 respondenti cu vârsta peste 18 ani, iar eroarea de eşantionare este de ± 2.9%.

Mercury Research, companie de cercetare de piaţă este prezentă în România din anul 1992.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite