"Farmacia de familie" s-a evaporat din contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii cronic îşi vor face în continuare griji privind medicamentele
Bolnavii cronic îşi vor face în continuare griji privind medicamentele

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale în acest an, care va fi supus astăzi aprobării Guvernului, nu mai prevede înfiinţarea aşa numitelor "farmacii de familie", care ar fi trebuit să asigure lunar medicamentaţia necesară bolnavilor cronic.

"Acest articol a fost scos. Lucrurile rămân ca şi până acum, adică nu vom avea controlul prescrierilor bolilor cronice. Pot spune că desfiinţarea licitaţiilor naţionale în oncologie a însemnat o creştere cu 128 la sută a costurilor, iar la diabetice cu 25 la sută", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, citat de Mediafax.

"Farmacia de familie" ar fi trebuit să asigure medicamente bolnavilor cronic, care primesc tratamente prin programele naţionale de sănătate. "Luasem această măsură din două considerente: să asigur continuitatea tratamentului bolnavului cronic şi să elimin fraudele din sistem. Articolul a fost scos", a explicat preşedintele CNAS.

Farmacistul trebuia să înscrie în baza lui de date respectivul bolnav, iar CNAS avea un control asupra consumului de medicamente.

"În prezent, CNAS nu are niciun control asupra consumului, respectiv a prescrierilor, întrucât nu există registre naţionale în bolile cronice", a spus preşedintele CNAS. Acesta a atras atenţia că în lipsa unui registru "există riscul ca numele unui pacient să fie folosit pentru deconturi ilegale". "Un exemplu în acest sens este cel al unui pacient pe CNP-ul căruia au fost eliberate şi decontate, în anul 2009, prin doar două farmacii, 50 de reţete în valoare de 350.000 de euro. Acum facem o anchetă în acest caz", a mai spus preşedintele CNAS.

Intenţia CNAS de a intoduce articolul care prevedea înfiinţarea "farmaciilor de familie" a fost aspru criticată de Colegiul Farmaciştilor din România, deoarece ar fi încurajat "afacerile dintre medici şi anumite farmacii".

"Există anumiţi medici de familie care trimit bolnavii numai spre unele farmacii. Mai mult, sunt medici care adună reţetele prescrise într-o lună şi merg cu ele la farmaciile cu care au anumite aranjamente. Organizarea farmaciei de familie va ajuta la menţinerea acestor afaceri", a spus vicepreşedintele CNAS, Clara Popescu.

Noul Contract-cadru pe 2010 trebuie să intre în vigoare la 1 aprilie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite