DEZBATERI ADEVĂRUL Manifest al maghiarilor din Baia Mare, semnat de persoane publice, instigă la intoleranță. Care este părerea voastră?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 300 de maghiari au semnat deja manifestul
Peste 300 de maghiari au semnat deja manifestul

Site-ul erdely.ma a publicat recent un manifest care instigă la intoleranță etnică, semnat de persoane publice și reprezentanți ai societății civile, preoți printre care conducători ai bisericilor sau chiar viceprimarul orașului, Ludescher Istvan. Este legitim demersul acestora, și care ar trebui să fie repercusiunile acestui act?

Semnatarii manifestului se declară îngrijorați de “comportamentul şi răspândirea gândirii publice care ameninţă cu adevărat comunitatea noastră”.
Conform documentului publicat, amestecul maghiarilor cu românii este  ˶o boală contagioasăˮ. Simptomele acestei boli sunt: căsătoriile mixte, respingerea educației în milba maternă, emigrarea în masă.

˶La evenimente, vedem aceleaşi feţe. Bisericile nu mai leagă căsătorii pur maghiare, nu mai sunt botezaţi copii maghiari. Grădiniţele mai au copii maghiari, dar aceştia dispar, odată cu trecerea lor la şcoală, liceu. Copiii noştri au mai degrabă prieteni români, ascultă muzică străină, de multe ori nici măcar în familie nu mai vorbesc în maghiară. De vină suntem noi, adulţiiˮ, se arată în manifest.

Semnatarii sfătuiesc părinții să nu își mai lase copiii să ia singuri decizii și să aleagă pentru ei școli cu predare în limba maghiară.

Tinerii sunt sfătuiți să își facă prieteni maghiari, ˶pentru că un prieten străin se poate transforma uşor într-un iubit străin, mai apoi un soţ sau o soţie străinăˮ, iar din căsătoriile mixte nu mai reyultă copii maghiari.

Profesorii ar trebui, conform îndemnului adresat, să nu amâne nicio oră de curs, să transmită moștenirea predării în maghiară de peste 1.000 de ani, fără compromisuri.

Kos Karoly este arhitectul care a venit cu ideea ca maghiarii din zona Cluj-Napoca – Huedin să îşi declare autonomia. „Va fi al nostru doar ceea ce dobândim prin luptă!", este declarația sa, care încheie manifestul.

Dezbatere adevarul.ro

Ce părere aveți în legătură cu acest manifest și cu faptul că este semnat de persoane publice?

Ce măsuri credeți că ar trebui luate ca urmare a publicării acestui îndemn?

Pe de altă parte, cum credeți că își păstrează comunitatea maghiară din România identitatea, fără a îndemna la separatism și intoleranță?

Mai multe informații despre acest doscument, aici: MANIFEST ŞOCANT Maghiarii din Baia Mare instigă la intoleranţă etnică: Nu vă amestecaţi cu românii!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite