Toată lumea ameninţă cu greva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce parlamentarii au promis măriri salariale de 50% pentru profesori, şi celelalte confederaţii sindicale cer lefuri mai mari. Sindicaliştii din învăţământ au discutat ieri cu ministrul Cristian Adomniţei despre legea măririi salariilor profesorilor.

Liderii dascălilor au cerut bani din bugetul Educaţiei, susţinând că există resurse suficiente. „Banii îi putem găsi în bugetul Educaţiei, nu trebuie să apelăm la altcineva. Nouăzeci la sută din noi, profesorii, avem statut de intelectuali şi trebuie să ajungem să fim într-adevăr o categorie prioritară”, a spus Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, i-a contrazis pe sindicalişti şi le-a arătat că în bugetul Educaţiei 6% reprezintă numai creşterile salariale, dacă legea va fi promulgată, şi nu va mai rămâne niciun ban pentru investiţii.

“Anul următor şi următorii ani nu vom mai repara nimic, nu vom mai cumpăra niciun autobuz, niciun calculator. Toţi banii se vor duce spre creşterile salariale. Din 2004 până în prezent, salariile profesorilor s-au dublat, aceştia fiind singura categorie bugetară care a beneficiat de o asemenea creştere salarială”, a spus Adomniţei.

Preşedintele Federaţiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a avertizat Guvernul că reprezentanţii cadrelor didactice nu vor sta cu mâinile încrucişate şi a ameninţat chiar cu greva generală dacă legea nu va fi votată. Confederaţiile sindicale din România susţin o creştere a salariilor bugetarilor în condiţiile în care acestea nu se ridică la un nivel decent, însă nu susţin măsuri populiste de majorare a veniturilor anumitor categorii sociale.

Medicii ies în stradă

Colegiul Medicilor din România (CMR) va solicita creşterea salariilor medicilor dacă măsura măririi salariilor profesorilor şi a funcţionarilor publici va fi aplicată. “Solicităm această creştere având în vedere salariile mici ale medicilor”, a declarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Și funcţionarii publici au cerut majorarea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie 2009. Liderul Sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, a declarat că peste 100.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex şi la Federaţia din Administraţia Locală Cluj vor intra, joi, 9 octombrie, în grevă generală, blocând activitatea din trezorerii, case de pensii, primării, tot ceea ce înseamnă birouri şi ghişee.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite