UPDATE Legea educaţiei avizată de Guvern şi lansată în dezbatere publică / Sindicatele, nemulţumite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a avizat în şedinţa de Guvern de astăzi proiectul de lege privind educaţia şi îl lansează în dezbatere publică pentru o perioadă de două săptămâni, a anunţat premierul Emil Boc.

Şeful Guvernului a declarat că proiectul de lege se bazează pe principiile strategiei naţionale în domeniul educaţiei.

"Actuala programă este supraîncărcată, iar copiii aleargă ca nişte roboţei. Prin noua lege va fi redusă cu aproximativ 25%, prin eliminarea datelor care nu sunt necesare, iar profesorii vor avea la dispoziţie 25% din timp pentru a adapta predarea în funcţie de caracteristicile elevului - cu cei mai buni să profeseze un nivel avansat, cu ceilalţi un nivel adecvat", a spus Boc.

Numărul maxim de ore de curs pe săptămână va fi redus de la o medie de 25 ore la 20 ore, în învăţământul primar, şi de la o medie de 30 ore la 25 ore, în învăţământul gimnazial, scrie Mediafax.

"Cadrele didactice nu pleacă automat în şomaj, ci se încadrează în cadrul noilor norme, cu programul «şcoală după şcoală»", a susţinut premierul.

Sindicatele, nemulţumite de timpul alocat de Guvern dezbaterii publice a legii

Sindicaliştii din Educaţie sunt nemulţumiţi de timpul alocat de Executiv pejntru dezbaterea publică a proiectului de lege privind sistemul de învăţământ.

 "O lege de o asemenea importanţă nu poate fi pusă în dezbatere publică numai două săptămâni, la repezeală. Ea ar fi trebuit discutată în colectivele de profesori, părinţi, societatea civilă, astfel încât fiecare aspect al legii să fie însuşit de toată lumea", a spus Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), citat de Mediafax.

Liderul FSLI consideră că şi acest proiect al Legii educaţiei poate avea soarta celorlalte două, din ultimii ani, respectiv legea lui Cristian Adomniţei sau "Codul educaţiei" al Ecaterinei Andronescu.

"O să ne trezim în situaţia ca şi această lege să fie aruncată la gunoi ca şi celelalte două, atunci când se schimbă guvernarea", a mai spus Cornea.

De asemenea, liderul sindical este sceptic în privinţa finanţării de 6% din PIB pentru educaţie, deoarece toţi au promis acest lucru, dar "nimeni nu şi-a respectat cuvântul", scrie Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite