Laszlo Borbely: „Haideţi s-o facem!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţara e asediată de mormane întregi de gunoaie
Ţara e asediată de mormane întregi de gunoaie

La 25 septembrie anul acesta, românii vor curăţa toate gunoaiele din ţară, într-o singură zi, în cadrul proiectului „Let’s do it Romania!“, ce a fost lansat astăzi.


Curăţenia Naţională se va face cu implicarea cetăţenilor României, dar şi a autorităţilor locale şi centrale. „Hai s-o facem! Hai să curăţăm România! E vorba de implicarea a milione de oameni. Dar dacă numai într-o singură zi facem această curăţenie, n-am făcut nimic. Ce-i mai important, pe lângă acţiune, este ceea ce se va întâmpla după“, a spus Laszlo Borbely, prezent la conferinţa de lansare.

Cei care vor să participe ca voluntari pentru diverse faze ale campaniei de „schimbare la faţă a României“, se pot înscrie pe site-ul www.letsdoitromania.ro.

În aprilie, proiectul intră în etapa cartării deşeurilor, realizată cu ajutorul voluntarilor înscrişi pe site. Cartarea presupunea localizarea mormanelor de deşeuri din arealele naturale şi stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului. Rezultatul final al acestei acţiuni este harta deşeurilor din România, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare, ca şi numărul de voluntari necesari pentru desfăşurarea cu succes a evenimentului.

Până în acest moment, proiectul a reuşit să adune 20.000 de susţinători individuali, prin intermediul reţelelor de socializare, care pot deveni voluntari în ziua stabilită pentru curăţenie. „Pentru România, acest proiect va înseamna ridicarea unui standard întrucât, până în prezent, suntem ţara cea mai întinsă implicată într-un astfel de program, avem cea mai mare populaţie şi avem o infrastructură a gestiunii deşeurilor încă insificient pusă la punct“, a spus Liana Buzea, preşedinta organizaţiei de mediu Eco-Assist, care a iniţiat acest proiect în România.

Inspirat din iniţiativa Estoniei

„Let’s do it Romania!“ este inspirat din iniţiativa Estoniei, unde 50.000 de voluntari au luat parte la ziua de curăţenie organizată la 3 mai 2008. Ideea a devenit un adevărat fenomen şi alte ţări au urmat exemplul Estoniei: Letonia, Lituania şi Portugalia. „În Estonia au venit mai multe zeci de mii de cetăţeni la curăţenie, dar noi fiind o ţară mare va trebuie să avem milioane de cetăţeni care să vină şi să curăţe România într-o singură zi“, a mai spus Borbely.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite