În doi ani vom bea numai lapte de import. Se introduc norme de igienă stricte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crescătorii de vaci se confruntă cu probleme dintre cele mai grele pe piaţa laptelui
Crescătorii de vaci se confruntă cu probleme dintre cele mai grele pe piaţa laptelui

Chiar dacă nu sunt mari consumatori de lapte, românii vor trebui să se obișnuiască să bea lapte de import. Asta, pentru că, începând cu 2014, mulți fermieri români nu vor mai putea să comercializeze laptele produs, fiindcă nu se alinează standardelor de igienă impuse de Uniunea Europeană.

La sfârșitul anului trecut, România a reușit să obțină o prelungire a perioadei de tranziție entru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud. Noul termen este 31 decembrie 2013.

"Această perioadă suplimentară, pe care noi o primim, trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată! Ştiu că atingerea acestui ţel presupune costuri financiare şi eforturi umane susţinute, dar dacă nu o facem acum, nu vom mai avea această şansă! Am reuşit, prin această decizie, să salvăm de la o sărăcie cumplită micii gospodari, pentru care sumele obţinute din vânzarea laptelui reprezintă, nu de puţine ori, singura sursă de venituri cu care îşi întreţin familiile", anunța Radu Roațiș, președintele ANSVSA, acum câteva luni.

Totuși, respectarea acestor noi cerințe presupune invwestiții majore, bani pe care micii fermieri nu îi au. Ceea ce înseamnă că o mare parte din fermieri vor fi nevoiți să-și închidă afacerile. Doar un sfert dintre fermele româneşti au şanse să se alinieze standardelor, scrie antena3.ro citând oficiali ai Ministerului Agriculturii.

În țară există mai multe companii care au investit în ferme care produc lapte și produse lactate la standardele impuse de Uniune, însă o bună parte din ele exportă aproape în întregime ceea ce produs în România. Un exemplu recent este compania greacă Olympus care a inaugurat în toamna anului trecut o fabrică de lapte, însă managerii susțin că vor exporta 80% din producție. „În 2012, vrem să ajungem la exporturi de 32 de milioane de euro în ţările din Europa Centrală şi de Est, dar pe viitor plănuim să ajungem chiar şi în vestul Europei şi de ce nu chiar şi în Statele Unite", declara Ilias Pliatsikas, deputy managing director al Olympus România, citat de Ziarul Financiar.

O altă problemă care survine în următorii ani este desființarea cotei de lapte impuse la nivel european fiecărei țări. România are o cotă de lapte de 3,2 milioane de tone, dar producătorii de pe piața locală n-au atins-o niciodată. În același timp există țări care depășesc în mod frecvent cota de lapte impusă.

Specialiștii spun că, pentru a se realiza cota de lapte ce i-a fost alocată ar fi necesare circa 500.000-600.000 de vaci de lapte care să producă la nivelul mediei europene. „Cota de lapte în mod normal, la perfomanţa europeană de azi, trebuie să fie obţinută de la 500.000 - 600.000 de vaci, iar noi avem 1,3 milioane de vaci de lapte. Dacă 700.000-800.000 dintre acestea ar merge spre producţia de carne şi ar da şi ceva lapte pentru consumul propriu, avantajul ar fi şi pentru fermieri, dar şi pentru ţară", a declarat preşedintele executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, Costel Caraş, citat de revista "Fabrica de lapte".

Așadar, experții recomandă achiziţionarea şi exploatarea unor exemplare valoroase din specii destinate producţiei de lapte, cât şi asigurarea unor condiţii de bunăstare a animalelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite