Prea isteţ pentru a fi subaltern
0După ce a renunţat la postul de director IT în favoarea studiilor, Lucian Stanciu a înfiinţat o asociaţie prin care îi încurajează pe studenţi să nu-şi abandoneze pregătirea
După ce a renunţat la postul de director IT în favoarea studiilor, Lucian Stanciu a înfiinţat o asociaţie prin care îi încurajează pe studenţi să nu-şi abandoneze pregătirea universitară
E student în anul lV la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Bucureşti. La 22 de ani, Lucian Stanciu a avut oferte de angajare de la IBM România şi de la Nokia, dar le-a refuzat politicos. Consideră că un loc de muncă i-ar îngrădi creativitatea şi ar face din el un simplu programator, ceea ce nu-şi doreşte deloc. "Nu mă interesează să devin milionar, ci să fiu independent financiar", spune Lucian. Pentru a-şi realiza visul a gândit o strategie prin care să reuşească.
Din anul II de studiu a înfiinţat Asociaţia Studenţilor pentru Studii Alternative (ASSA), cu sediul în campusul din Regie. Asta după ce, în primul an de facultate, s-a angajat la o firmă de jocuri pentru că se plictisea la cursuri. "Am ţinut tot timpul legătura cu şcoala.
M-am angajat pentru că eu ştiam cam tot ce mi se predă la cursuri. Acolo, făceam partea de fizică şi dinamică a jocului", mărturiseşte Lucian.
Apoi a urmat un alt job, la o altă firmă, unde a fost numit director la departamentul de IT. În timp ce lucra şi-a dat seama că mai bine ar fi să înfiinţeze o asociaţie, prin care să le arate studenţilor de vârsta lui la ce folosesc cunoştinţele pe care le acumulează în primii ani de facultate. Acum, ASSA are 50 de membri din şapte facultăţi cu profil diferit din trei universităţi din Bucureşti.
"Be boc" sau cum înţelegi studenţia
Anul trecut a creat "Be boc", eveniment dedicat studenţilor din primul an, când a strâns mai mulţi boboci şi le-a arătat ce pot să facă la Politehnică. "Am pornit de la ideea că cei care au probleme trebuie să le spun să nu se lase descurajaţi de profesori", spune Lucian.
Au venit 200 de studenţi de la mai multe facultăţi. De anul acesta vor să înceapă să lucreze cu un profesor şi să facă un adevărat brand din "Be boc". "Am pornit de la ideea că există mai multe tipuri de Goliat, unii cu muşchi şi alţii fără. Unii sunt foarte buni la tehnică, dar nu se pricep să aplice ceea ce ştiu", dezvăluie Lucian.
Participarea la Robotica, în Elveţia
Cea mai mare realizare de până acum e participarea la concursul Eurobot, competiţie internaţională de robotică pentru amatori.
Anul trecut a mers împreună cu 10 membri din asociaţie. "Am reuşit să-i fac să înţeleagă pe oamenii aceştia (colegii mei) că informatica a evoluat foarte mult, că trebuie să lucrăm în echipă", spune Lucian.
Pentru că mai are puţin şi termină studiile, tânărul vrea să lase asociaţia pe mâini bune. "Am ajuns la nivelul la care am început să formez lideri", spune Lucian.
CV de student
Lucian Stanciu s-a născut la Brăila, acum 22 de ani. A terminat Colegiul Naţional Nicolae Bălcescu, secţia de matematică-informatică. În liceu a fost olimpic la informatică la faza naţională. Dragostea pentru informatică a moştenit-o de la mama lui, profesoară de informatică. În 2004, a lucrat ca IT project manager la AG Interactive. Un an mai târziu s-a angajat la IP Devel, coordonator de echipă, unde a creat boot loadere şi componente de kernel ale unui sistem de operare în real-time.
Lucian vrea să dezvolte propria afacere
Deşi putea să plece la studii în America, Lucian a ales să stea aici. Vrea să se implice în sistemul de educaţie, să-l facă mai bun. Acum, Lucian face pagini speciale pentru telefoanele mobile din care clienţii pot afla inclusiv unde există cel mai apropiat bancomat. Până acum are 1.000 de clienţi. "Vreau să fac o chestie foarte simplă, pe care să o dezvolt ca afacere proprie", plănuieşte Lucian.
Vreau să fac lucrurile la care ceilalţi nici nu visează
Lucian Stanciu