Cât suntem de iradiaţi în viaţa de zi cu zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem expuşi zilnic radiaţiilor. Chiar şi clădirile în care locuim ne expun unor radiaţii, mai ales dacă sunt construite din piatră, cărămidă sau beton. Timp de un an, locuind într-o astfel de casă ne expunem unor radiaţii de 70 de microsieverţi. La asta se adaugă doza de radiaţii pe care o persoană o absoarbe din alimente. În timpul aceluiaşi an aceasta ar ajunge la 400 de microsieverţi.

Şi sursele cotidiene de radiaţii nu se opresc aici.

Atunci când mâncăm o banală banană ne iradiem cu 0,1 microsieverţi, o radiografie dentară ne expune unor radiaţii de 5 microsieverţi, iar una a pieptului ne expune 100 de microsieverţi.

Sievertul (simbol: Sv) reprezintă doza de iradiere, evaluând cantitativ efectele biologice ale radiaţiei. Sievertul măsoară cantitatea de radiaţii absorbite de o persoană.

Şi viciile sunt cauze de radiaţii. Fumatul unui pachet şi jumătate de ţigări în fiecare zi timp de un an cauzează absorbţia a 36 de milisieverţi, iar la 100 de milisieverţi există riscul dezvoltării cancerului, informează Mediafax.

Dacă doza anuală ajunge la 500 de milisieverţi, o persoană din 250 poate dezvolta cancer.

Efectele radiaţiilor

O persoană poate prezenta simptome de greaţă şi vomă, însă se va recupera, dacă este expusă la o radiaţie de 2.000 de milisieverţi într-un an.

O doză de 10.000 de milisieverţi absorbiţi într-un an este considerată fatală. În radioterapia pentru cancer este folosită o doză de 20.000 de milisieverţi.

Un nivel al radiaţiilor de 100.000 de milisieverţi provoacă vomă imediată şi comă, iar moartea survine în câteva ore.

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite